in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken.
Dan is een beetje tomatenketchup toevoegen een goed middel om het zure eraf te halen. Ook een schepje appelmoes doet wonderen. Wilt u het gerecht niet zoeter maken, maar liever iets zouter? Dan werkt sojasaus of zout toevoegen ook.
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe.Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.
Kaneel? Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.
Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Als uw kind de hele dag door zure producten gebruikt, krijgt het speeksel onvoldoende tijd het zuur te neutraliseren.
Te zuur. Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda.
Een doseerinstallatie met een zuur en een base kan helpen om de zuurgraad binnen de bandbreedte te houden. Een zuur (zwavelzuur) wordt toegevoegd om de zuurgraad te verlagen. Bij een te lage zuurgraad wordt een base (bicarbonaat/natronloog) toegevoegd.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Het verschil van een Chinese tomatensoep ten opzichte van de klassiek versie is, dat hij iets zoet is. In de bekende pakjes en zakjes gaat er dus gewoon suiker in. Ik heb ook wel eens gelezen dat men appelmoes gebruikt om de soep te zoeten.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
De basis: het bouillonblokje. Om te beginnen start je 't beste met een ongezouten (of laag in zout) kippenbouillonblokje. Je kunt ook groentebouillon gebruiken, maar dan zal je smaak iets minder intens zijn.
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn. Dit proef je natuurlijk ook direct aan de smaak.
Wat ik dus doe; In plaats van suiker toe te voegen, gebruik ik op 500 ml saus een kwart theelepeltje baking soda tijdens het koken. Zodra je de baking soda toevoegt en dit door de saus roert, vorm zich een dun schuimlaagje op je saus.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis.Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Is de smaak van je gerecht niet in balans? Probeer dan één van de volgende redmiddelen: Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen. Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop.
Om je bouillon nog meer smaak te geven voeg je er groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) aan toe.
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Vind je het vlees nog te zuur voeg dan extra ontbijtkoek of perenstroop toe. Of een lepel bruine suiker dat kan ook. Serveer het Limburgs zuurvlees met aardappelpuree.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Ondanks dat ze er allebei voor zorgen dat je baksel rijst, is er een groot verschil. Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder.
“Basilicum is de allerbeste vriend van tomaat, maar ook andere mediterrane kruiden zoals oregano of rozemarijn passen er goed bij. In mijn tomatensalade mogen peterselie en bieslook niet ontbreken, maar ook gehakte koriander erdoor vind ik wel eens lekker.