Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus. Roer totdat het mengsel dikker wordt.
Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten. Het kan worden gebruikt om ingrediënten samen te binden en te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Dit is vooral handig bij het maken van gehaktballen, pasteitjes en gebakken goederen.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel als de saus nog niet dik genoeg is.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden.Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig. Arrowroot is een bindmiddel dat afkomstig is van de pijlwortel.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Verwarming van de eieren geeft de saus binding en luchtigheid. Net iets te veel van die warmte en het ei gaat vlokken en je hebt roerei. Oplossing 2 – Zeef de saus zodat de vaste deeltjes eruit zijn. Verwarm een eetlepel water en een eidooier au bain-marie en voeg de warme gezeefde saus toe terwijl je blijft roeren.
3 Saus binden met eidooiers
Splits het ei en klop de dooier (eventueel met een beetje room) los in een kom. Dit heet een liaison. Klop een klein beetje van de warme saus door de liaison, tot de massa mooi glad is. Giet dit dan vervolgens weer bij de rest van de warme saus, en laat al roeren indikken.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
Je kookt pasta, rijst of iets anders eigenlijk altijd heel rustig, nooit op vol vuur. Zonder deksel verdwijnt er dan waterdamp door langsstromende lucht en daardoor zal er inderdaad meer water verdampen.
Je kunt van een waterige saus best een wat dikkere curry maken. Haal de deksel bijvoorbeeld van de pan en laat het geheel even inkoken.Of meng een eetlepel maizena met een eetlepel water, doe het bij de saus in de pan en kook nog even een paar minuutjes door. Je zult zien dat de saus al snel wat dikker wordt!
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Zorg er vervolgens voor dat de saus inclusief de room niet te heet wordt. Dit kan het schiftingsproces versnellen. Gebruik geen producten met een relatief hoog vetpercentage als je schiften wil voorkomen of koop kookroom die speciaal is ontwikkeld tegen het schiften. Zure room is vaak een no-go.
Ieder bindmiddel heeft z'n voor- en nadelen. Over het algemeen bindt zetmeel uit worteldelen (aardappel, tapioca, arrowroot) op een lagere temperatuur dan tarwebloem of maïszetmeel. Laatstgenoemde geven ook een melkachtige, blinde binding terwijl arrowroot, aardappelzetmeel en tapioca een heldere binding geven.
Handig om te weten. Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet.