Het hout wat gebruikt wordt voor de wijnvaten kan tot de 150 en 200 jaar oud zijn en wordt in de open lucht gedroogd en behandeld met een kleine zwam om de bittere stoffen te verdrijven. In een wijnvat kan de wijn rusten en zichzelf ontwikkelen voordat het in de fles naar de consument gaat.
Regenton waterdicht
De wijnvaten/regentonnen worden zorgvuldig gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat werkt. Dat wil zeggen dat het uitzet en krimpt. Hout zuigt water of vocht op uit zijn omgeving, wat nodig is om uit te zetten. Als het hout voldoende uitzet wordt de regenton waterdicht.
De deksel heeft een puntige rand die verzonken valt in de duigen. Zodra de duigen losser staan, kan de deksel loskomen.
Ja, de 300 flessen wijn van 1 vat leveren we kosteloos af op één gewenste locatie in Nederland.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt kunt u een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Is de ton vol, dan zorgt de regenautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. Een regenautomaat wordt ook verkocht onder de naam vulautomaat en kost € 10,- tot € 30,-. Je kunt ook meerdere regentonnen aan elkaar koppelen, hiervoor zijn speciale verbindingssets te koop.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het eikenhouten vat waar de wijn in rijpt geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen, zoals vanille en karamel.
Amerikaans eiken of Frans eiken smaakt bijvoorbeeld heel anders en geeft andere tannines af. Vervolgens is ook de toasting van het hout van belang. Houten vaten worden boven een vuurtje geroosterd, en hoe heftiger die toasting, hoe intenser de invloed op de smaak van de wijn.
Een rode wijn waar Crianza op het etiket staat heeft minimaal 2 jaar gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden in een houten vat. In Rioja gaan ze hierin iets verder. Dan mag de wijn pas 3 jaar na de oogst, met minimaal 1 jaar houtrijping Crianza worden genoemd. Ook een witte wijn kan een mooie houtrijping krijgen.
Vul een paar plastic flessen met een beetje water en leg die in de ton. Bedoeling is dat de flessen schuin in het water drijven. Wanneer het gaat vriezen zal het ijs uitzetten, maar i.p.v. tegen de wanden te drukken, zal het (eerst) de flessen indeuken.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen. Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Voor het schoonmaken kun je gewoon een stevige borstel, schoon water en eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Een regenton heeft meestal onderin de ton een (aansluiting voor) een kraantje. Zorg dat deze hoog genoeg komt dat je onder het kraantje een gieter of emmer kunt zetten. Zet dit soort tonnen dus wat hoger door onder de ton een regenton standaard (te koop) of bijv. stenen te leggen.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.