Het beekdallandschap Zwarte Beek strekt zich uit vanaf de flank van het Kempens Plateau te Hechtel, op de waterscheiding van het Maasbekken, tot in Diest waar de Zwarte Beek samenvloeit met de Demer, die behoort tot het Scheldebekken.
De rivier stroomt aanvankelijk naar het noorden en buigt bij Bilzen af naar het westen. Via Hasselt, Lummen, Halen, Diest, Zichem en Aarschot bereikt de rivier bij Werchter de Dijle. Het water van de Demer wordt via de Dijle, de Rupel en de Schelde afgevoerd naar de Noordzee.
Hasselt ligt op de grens tussen de Kempen ten noorden van de stad en Vochtig-Haspengouw ten zuiden. Die grens wordt gevormd door de Demer, de belangrijkste waterloop die iets ten noorden van de stadskern in noordwestelijke richting stroomt.
Het Hasselts (plaatselijke naam Hessels) is het stadsdialect dat van oudsher gesproken wordt door de inwoners van Hasselt.
Nederland ligt in de delta van drie grote Europese rivieren: de Rijn, Maas en Schelde. Deze rivieren en hun zijarmen wateren af op de Noordzee.
De diepte van de Noordzee neemt af van noord naar zuid van meer dan 200 meter bij de Shetlandeilanden en de kust van Noorwegen (in de Noorse Geul zelfs 700 meter) tot 20 meter bij de Nederlandse kust.
Het water in de Noordzee is overal niet altijd even zout. Het gemiddelde zoutgehalte wordt beïnvloed door de menging tussen het instromende Atlantische water en de rivieren. Het Atlantische, zoute water, komt via het noorden en het zuiden de Noordzee binnen.
De afstand oost-west bedraagt 167 km. De minimale breedte is 33,1 km, tussen de rots van South Foreland bij Dover en Cap Gris-Nez in Frankrijk. Het bevaarbare gedeelte is daar echter niet breder dan 28 km.
De naam Opaalkust werd in 1911 voor het eerst gebruikt door de schilder Édouard Lévêque: "Is er iets in de natuur dat deze verscheidenheid van veranderende kleuren bezit? Ja, dat is de opaal, de waardevolle edelsteen die keer op keer die serie uitbarstingen van rood en groen veroorzaakt.
De Jungle van Calais was een spontaan ontstaan vluchtelingenkamp ten noorden van de Franse stad Calais en nabij de veerboten naar Dover.
Je kunt met je digitale coronabewijs - in het Frans de 'pass sanitaire' - naar Frankrijk als je 1 week of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of als je een verklaring van een arts bij je hebt waarin staat dat je corona hebt gehad en 1 vaccin hebt gekregen.
Herhaalprik tegen corona halen. U kunt als 60-plusser 3 maanden na besmetting of de booster (die u na de basisserie heeft gehaald) een herhaalprik halen. U kunt op verschillende manieren een herhaalprik halen. U hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.
U kunt met of zonder afspraak een prik halen. Ook jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen een booster halen. Ga naar de pagina over de boosterprik voor jongeren voor meer informatie. De herhaalprik tegen corona (2e booster) is alleen beschikbaar voor 60-plussers en mensen met een ernstige verminderde weerstand.
Vaccinatiebewijs beperkt geldig
Sinds 1 februari 2022 is uw vaccinatiebewijs in Europa 270 dagen geldig. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
Ik heb corona gehad, daarna 1 prik en een boostervaccinatie
Sommige landen eisen in deze situatie nog een aanvullende vaccinatie. U kunt deze extra vaccinatie krijgen bij de GGD. Bij voorkeur 3 maanden na uw laatste prik.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Via de app en website van CoronaCheck kunt u een officieel vaccinatiebewijs regelen. Het kaartje of papier met de bevestiging van uw vaccinatie dat u meekrijgt is geen officieel vaccinatiebewijs. Het gele boekje is in Nederland ook geen officieel bewijs.
Scheet of windje is het ontsnappen van darmgassen via de anus. Het laten van scheten is een heel normaal en gezond iets. Gemiddeld laten wij zo'n 10 - 15 scheten per dag. Dit komt overeen met 0,5 - 1 liter gas.
Alleen de larve wordt op grote schaal als voedseldier verkocht, de kever is daarvoor ongeschikt. Overigens zijn meelwormen voor de meeste terrariumdieren niet zo erg geschikt als voedsel (voedseldier), omdat ze te vet zijn en weinig essentiële voedingsstoffen bevatten.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Als een kelder gedeeltelijk onder de grond ligt noemt men dit in Nederland een souterrain. Een souterrain heeft vaak ramen die net boven het maaiveld uitsteken.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Uw gemeente informeert u hierover.
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.