Hang de lus van de lijn om de duim van je hand aan de kant waar de hond niet gaat lopen. Op de foto rechts want de hond staat links. Gebruik je andere hand om de lijn zo in te vouwen dat hij zo kort is als je zelf wilt. Pak het ingevouwen gedeelte van je riem over in je hand waar de lus van je riem al in zat.
Wanneer de pup iets ziet waar hij graag naartoe wil en daardoor gaat trekken aan de riem, kunt u het beste proberen om de aandacht van uw pup te krijgen door wat lekkers aan te bieden, een gek geluidje te maken of door uw knieën te gaan. Zodra de pup bij u is, wordt hij beloond en loopt u vervolgens een stukje verder.
Lok uw pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast u te komen en beloon uw pup als hij komt zonder dat de leiband gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon uw pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef uw pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Een hond kan in zijn riem gaan bijten wanneer hij teveel energie heeft. Wanneer je hond de hele dag binnen in zijn mand ligt kan hij zijn energie niet kwijt en zal hij deze zelfs opsparen. Op het moment dat hij eindelijk met zijn eigenaar mag gaan wandelen moet hij deze energie kwijt en zal hij in de riem gaan bijten.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Wanneer je hond in je spullen bijt, zeg dan duidelijk met een lage stem 'Nee! '. Haal het voorwerp waar de hond op kauwt weg en vervang deze door een speeltje of kauwbotje. Pakt je hond deze aan en bijt hij erin, beloon hem dan met je stem en aai hem.
Wat te doen als je pup niet wil wandelen
In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen. Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen.
Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde. In de meeste dierenwinkels worden er alleen korte hondenlijnen verkocht, zo rond de 1 meter tot 2 meter. De meeste standaard hondenlijnen in een dierenwinkel zijn rond de 1.20m.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Dit kan verschillende oorzaken hebben, ras en leeftijd spelen een rol, maar ook pijn, verlies, een trauma of gewoon geen zin hebben. Afhankelijk van de oorzaak kun je een oplossing vinden in rustig aan doen of in de hond te motiveren verder te gaan. Veel honden lopen graag.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.