Alle zandzakken elkaar overlappend te plaatsen zodat geen tussenruimte ontstaat. Leg de zandzakken dakpansgewijs; laat de zak steeds deels over de vorige zandzak vallen. De hoogte moet minimaal 15cm zijn. Voor een verhoogde stabiliteit dienen de zandzakken laagsgewijs te worden aangestampt.
Veel mensen vinden zandzakken ineffectief om het water tegen te houden aangezien noch het zand noch de modder die daaruit ontstaat het water werkelijk tegenhoudt. Fijner materiaal zoals klei loopt vaak uit de zandzakken weg.
Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst uw gemeente in de openbare ruimte. Dit is voor noodgevallen. Het is handig als u zelf zandzakken in huis heeft. Let op: bewaar de zakken op een donkere plek, langdurig direct zonlicht droogt de stof uit waardoor de zakken kunnen scheuren.
De meestgebruikte zandzakken voor waterkering zijn de PP zandzakken. Als u de zandzakken voor calamiteiten, zoals wateroverlast, op voorraad wilt hebben dan kunt het beste kiezen voor PP-HD (zwarte) zandzakken.
Na een storm kan je de zandzakjes zelf stockeren voor een volgende keer. Het zand is verpakt in een plastic zak en zolang deze niet gescheurd is, kan je het zandzakje hergebruiken. Hou de zandzakjes dan wel op een zo droog mogelijke plaats.
Zandzakken worden op locatie gevuld met zand en hebben een grootte zodat ze naar de exacte plek gedragen kunnen worden. Vroeger werden zandzakken altijd met de hand en een schep gevuld, maar tegenwoordig worden ook vaak machines gebruikt.
Heeft u slechts een beperkte hoeveelheid nodig? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop www.zandzaken.nl. Hier kunt u als consument eenvoudig lege zandzakken bestellen. Naast diverse materialen zandzakken kunt u in onze webshop tevens vulapparatuur, big bags en gerelateerde producten bestellen.
Om u te behoeden voor wateroverlast is er de Slurpzak. Deze biedt snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water en wordt aanbevolen door schadeverzekeraars en calamiteitenbedrijven.De SLURPZAK past u toe bij een lekkage of overstroming om water op te vangen tot de noodsituatie voorbij is.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
We zien dat de Randstad inderdaad het grootste risicogebied is in Nederland. Het hangt af van de waterstand en de plek van de dijkdoorbraak hoe hoog het water kan komen. Voor deze kaart zijn computerberekeningen uitgevoerd van verschillende dijkdoorbraken. Voor elke locatie is gekeken wat de maximale waterhoogte was.
Andere stoffen in water
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de reactie op water niet door Calcium wordt uitgelokt maar door andere stoffen: fluor, chloor, chemische middelen en/of conserveermiddelen in verzorgings-producten (bijvoorbeeld doucheschuim, shampoo, crèmes) of de warmte van het water.
De substraatlaag houdt wat regenwater vast, en daaruit verdampt het. Onder de substraatlaag zit de drainagelaag. Als de substraatlaag vol water zit, zakt het water erdoor en komt het in de drainagelaag. Daarin stroomt het naar de regenpijp die het water afvoert.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Volgens Kees Koppen kan het ook een stuk simpeler: ,,Gewoon de regenpijp doorzagen, een kniestuk ertussen zetten en het water rechtstreeks de tuin in laten lopen.'' Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning past hij deze methode met succes toe.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.