Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestond, maar dat hij niet zo oud kan worden en ook niet overal tegelijk kan zijn. Leg ook uit dat Sinterklaas een erg goede man was die erg lief was voor kinderen op zijn verjaardag, en dat jullie het daarom ook gewoon blijven vieren.
Sinterklaas bestaat (niet)!
Voor alle ouders die worstelen hoe je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat is dit een heel leuk boek. Je houdt het beeld van Sinterklaas intact en legt uit hoe Sinterklaas tot stand is gekomen.
Kinderen komen er steeds eerder achter dat Sinterklaas niet bestaat. Waar ze vroeger op hun achtste of negende nog heilig in de Sint geloofden, weten de meeste kinderen nu al rond hun zesde jaar dat hij niet bestaat.
Eens komt dat moment. Het moment waarop je aan je kind vertelt dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan. Dat Sinterklaas niet met zijn paard Amerigo over de daken loopt. En dat Pieten de cadeautjes niet door de schoorsteen in de schoen doen.
Houd je kind vol dat Sinterklaas wél bestaat, vraag dan op school wanneer ze beginnen met lootjes en surprises. Op veel basisscholen is dat vanaf groep 5 of 6. Je kunt beter zelf voor die tijd het nieuws vertellen dan dat ze het van klasgenootjes horen.
Als een jongen of een meisje ondeugend of te druk is geweest zal Sinterklaas hem of haar wel aanspreken. 'Ik zeg dan tegen het kind dat het fijn zou zijn als hij of zij in de klas voortaan rustig op zijn of haar stoel zal zitten.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.
Sinterklaas is een periode met veel prikkels, feestjes en snoepgoed. Probeer je kind voldoende te laten slapen, bouw rustmomentjes in gedurende de dag en ga lekker naar buiten om alle spanning eruit te rennen. Een boswandeling doet wonderen bij spanning!
Vijf tips om aan opdrachten te komen om als Sint en Piet te spelen. Plaats (gratis) advertenties in supermarkten, op Marktplaats of op social media. Leg flyers neer in bijvoorbeeld speelgoedwinkels of kinderdagverblijven. Voor een klein bedrag plaats je al een kleine advertentie in een huis-aan-huiskrant.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
Eén tikje met de ring en de deur gaat open..."
In Nederland zet men vanaf de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond.
Als je geen schoorsteen of rookkanaal in huis hebt – en toch een haard of kachel wilt aanschaffen – is een gashaard het makkelijkste. Een houtkachel heeft namelijk een verticaal rookkanaal nodig, oftewel een schoorsteen die recht omhoog gaat. Dat is nodig voor de trek – de zuurstof – die hout brandend houdt.
Officieel mag je, je schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen. Dit jaar is dat op 14 november. Eerder de schoen zetten heeft geen zin, want dan is Sint nog niet in het land.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het fantasievermogen en hoe veel kinderen al in de omgeving van je kind van het geheim weten.
Dit gebruik verspreidde zich pas gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw over het hele land en naar andere sociale lagen van de bevolking. Kinderen werden steeeds meer betrokken bij deze pakjes- of surpriseavond. Thans geldt 5 december algemeen als de 'verjaardag' van Sinterklaas.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Om het voor eens en altijd op te helderen: Sinterklaas wordt op 5 december gevierd omdat 6 december zijn sterfdag is. De avond daarvoor werden schoentjes gevuld met snoep en speelgoed.
Pakjesavond is een Nederlandse traditie die in het kader van het sinterklaasfeest normaliter op 5 december wordt gehouden. Ouders geven op deze avond volgens de gewoonte cadeaus aan hun kinderen, met de boodschap dat die cadeaus van Sinterklaas komen.
Zijn relieken werden eeuwen later naar Bari (Italië) gebracht. Vanaf de dertiende eeuw heeft de Sint-Nicolaasverering zich verspreid over Europa. Bari werd later overheerst door de Spanjaarden. Dit kan een reden zijn waarom in Nederland op een gegeven moment gezegd werd dat Sinterklaas uit Spanje kwam.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Sint, van het Latijnse sanctus, heilig, is in het Nederlands het gebruikelijke voorvoegsel bij de naam van een christelijke heilige. Het wordt vaak afgekort als St. Voorbeelden zijn: Sint-Petrus, Sint-Antonius.
Saint Nicholas {eigenn.} St. Nicholas {eigenn.}
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.