Representativiteit heeft alles te maken met uitstraling. Goed gedrag en een net, verzorgd uiterlijk zijn belangrijk bij representativiteit. Een knap uiterlijk is niet hetzelfde als een representatief uiterlijk. Je hoeft niet knap te zijn om er representatief uit te zien.
Taak (functie) van bijvoorbeeld de Koning en de Burgemeester: Gastheer voor bezoeken buitenlandse staatshoofden, Nederland/de Gemeente vertegenwoordigen etc. Het gezicht zijn van… Daarnaast heeft de Koning de Ceremoniële functie, Politieke functie en de Symbolische functie.
Representatief zijn betekent dat je een goede indruk wilt maken door middel van kleding, uiterlijk en uitstraling. Je kleedt je op een representatieve manier als je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek komt.
herkenbaar, kenmerkend, kenschetsend, representatief, specifiek, tekenend, treffend, typerend, typisch. typisch (bn) : karakteristiek, kenmerkend, representatief, typerend.
Iets dat representatief is, geeft een goed beeld van hoe andere soortgenoten of leden van een groep zijn. Het vertegenwoordigt als het ware de hele populatie.
Als de populatie ten aanzien van een bepaald kenmerk is gepartitioneerd in een aantal klassen (categorieën, lagen), zorgt men in een representatieve steekproef ervoor dat deze klassen in dezelfde verhouding in de steekproef vertegenwoordigd zijn als in de populatie.
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
Representativiteit staat los van de bruikbaarheid van een bron (leerplandoel 12). Een bron die niet representatief is, kan toch heel bruikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze een extra perspectief binnenbrengt om een historische vraag te beantwoorden. Representativiteit wordt meestal geassocieerd met geschreven bronnen.
Een steekproef is representatief als zij een juiste afspiegeling is van de gehele populatie.
Hoeveel interviews zijn er nodig om een goed beeld te krijgen? Bij kwalitatief marktonderzoek zijn steekproeven van 12, 15 of 20 respondenten gebruikelijk. Grotere steekproeven zijn een uitzondering. Die kleine steekproeven wekken meestal verbazing.
Met 4 à 5 metingen heb je een grove indicatie van de spreiding. Met 10 metingen heb je een redelijke waarde. Dit laatste is dus eigenlijk het minimum dat je nodig hebt voor een betrouwbaar resultaat.
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
consistent, stelselmatig, streng, strikt, systematisch, voortdurend. als synoniem van een ander trefwoord: strikt (bn) : consequent, consistent, koppig, nauwgezet, nauwkeurig, onbuigzaam, onkreukbaar, onverbiddelijk, onverzettelijk, precies, rigide, rigoureus, scherp, standvastig, star, streng, stringent.
Binnen marktonderzoek gebruikt men de vuistregel dat acht tot tien interviews met mensen die tot een homogene doelgroep behoren, voldoende zijn. De kans is klein dat extra interviews met nieuwe respondenten nieuwe informatie oplevert”.
Stel je hebt 95% gekozen. Bereken de foutmarge. Je kunt de foutmarge vinden middels de volgende formule: Za/2 * σ/√(n). Za/2 = betrouwbaarheidscoëfficient, waarbij a = betrouwbaarheidsniveau, σ = standaarddeviatie en n = steekproefgrootte.
Kwalitatieve studies moeten op een duidelijke manier beschrijven welke vorm van gegevensanalyse ze gebruiken en wie de analyse uitvoert. Er bestaan verschillende analytische benaderingen.
Opmerking: Het woord proportie betekent "verhouding" of "deel": het levert een getal op tussen en (dat kan een breuk zijn of een kommagetal). De steekproefproportie is het gevonden aantal gedeeld door de steekproefgrootte. In dit voorbeeld dus 16 50 = 0,32 .
Een populatie is de gehele groep waarover je uitspraken wilt doen, bijvoorbeeld “verpleegkundigen tussen de 25 en 34 jaar oud”. Een steekproef is de specifieke subgroep die je daadwerkelijk onderzoekt en waarvoor je data verzamelt.
Het aantal successen in een steekproef gedeeld door het totaal aantal elementen in de steekproef.
Een betrouwbare bron is een bron die gegevens verstrekt die op waarheid berusten. Een blogartikel of Wikipedia kan bijvoorbeeld interessante informatie bevatten, desondanks wil dat niet zeggen dat de informatie die verstrekt wordt door deze bronnen ook daadwerkelijk juist is. Niet elke bron is dus betrouwbaar.
'Er staat geen maker bij de bron, dus de bron is niet betrouwbaar' – Als de maker van de bron onbekend is, dan hoeft dat nog niet te zeggen dat de bron onbetrouwbaar is. Klopt de informatie van de bron met de informatie die bekend is over jouw onderwerp? Dan geeft de bron waarschijnlijk een betrouwbaar beeld.