Praat over de dagelijkse dingen waar u en uw kind mee bezig zijn en benoem alles wat u met uw kind doet. Van samen praten over boekjes, plaatjes en van liedjes zingen, leert uw kind veel nieuwe woorden. Laat uw kind ook zinnetjes aanvullen bij een boekje dat het al kent.
Vervolgens leert je kind steeds meer en steeds sneller allerlei woorden te gebruiken. Een kind van achttien maanden gebruikt gemiddeld vijftig woorden en van twee jaar gemiddeld tweehonderd woorden. Hoe meer woorden een kind kent, des te beter kan hij woorden combineren.
Je kan de taalontwikkeling van je kind op verschillende manieren stimuleren. Een liedje zingen voor je kind, gezellig een boek lezen, een verhaal vertellen of samen spelen zijn allemaal leuke manieren om samen met je kind bezig te zijn met taal!
Als jouw kind van 2 of 3 jaar nog niet praat, dan kun je jouw zorgen uitspreken op het consultatiebureau. Zij kunnen het dan samen met jou in de gaten houden. Bij elke afspraak zal aan je gevraagd worden welke woordjes je kind zegt en wat je kind al begrijpt.
'Laat beginnen praten' kan dus verschillende oorzaken hebben. Vaak is er niets aan de hand en gaat het gewoon om een kind dat wat meer tijd nodig heeft. Maar het kan ook een eerste signaal zijn van een bredere ontwikkelingsproblematiek. Om die reden is vroegtijdige erkenning van taalproblemen heel belangrijk.
Je kind gaat gesprekken nadoen door klanken na te zeggen. Dit zijn vaak nog geen bestaande woorden, maar stukjes ervan, of iets wat erop lijkt. Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn.
Je kind leert steeds meer bij. Natuurlijk heeft ieder kind zijn eigen tempo. Maar de meeste peuters van tweeënhalf jaar gaan zinnen van drie woorden begrijpen en maken zelf woordcombinaties, zoals: 'Kijk, poes! ' Als je kind drie jaar is, dan gebruikt het 'drie- tot vier-woord-zinnen'.
Mogelijke redenen kunnen zijn: een gehoorprobleem, een oorontsteking, een ontwikkelingsstoornis (bijvoorbeeld autisme) of een te klein aanbod van taal. Spreekt je kind nog niet als het 2 jaar oud is? Dan is het belangrijk hulp te zoeken om dit te onderzoeken. Op die manier kun je gericht werken aan verbetering.
Vanaf ongeveer 2,5 jaar gaan kinderen zinnen van drie woorden begrijpen.
Er is (te) weinig taalaanbod. Kinderen ontwikkelen taal doordat ze het veel in hun omgeving horen. Er wordt tegen hen gepraat en ze horen hoe anderen tegen elkaar praten. Wanneer je kind niet of minder wordt gestimuleerd om taal te gebruiken, zowel direct als indirect, dan kan hij een taalachterstand oplopen.
Dit gebeurt meestal vanaf 18 maanden. In deze twee-woordzinnen worden alleen de twee belangrijkste woorden uitgesproken. Hij kan bijvoorbeeld zeggen 'Papa auto' en bedoelen 'Papa, ik wil met de auto' of 'Dat is papa's auto'. Je kindje gaat in deze periode ook steeds meer woorden begrijpen.
Ongeveer tussen de 20 en 24 maanden kan je peuter leren om twee woorden te combineren en zinnetjes te zeggen als “niet slapen” en “meer water”. Rond de 24 tot 30 maanden leert ze dit misschien al met drie woorden.
Wanneer een kind weigert om te praten in bepaalde sociale situaties, spreken we van selectief mutisme. Het is een vorm van extreme praatangst. Het wordt selectief genoemd, omdat het kind in andere omstandigheden wel normaal spreekt.
Dysfasie is een neurologische spraak- taal ontwikkelingsstoornis waarbij het spraakbegrip duidelijk hoger is van niveau dan de spraak- en taalproductie.
Problemen met praten kunnen grote gevolgen hebben als ze niet worden onderkend. Als je bepaalde dingen niet goed begrijpt of niet goed duidelijk kunt maken, kan dat leiden tot misverstanden in de communicatie.Die frustraties worden soms vertaald in agressief of juist teruggetrokken gedrag.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Fysieke ontwikkeling dreumes van 22 maanden
Ze zijn nu waarschijnlijk in staat om zelfstandig te lopen, misschien zelfs met een beetje hinkelen en klauteren hier en daar. Wat betreft het melkgebit van je dreumes, dat is in volle bloei. Het is een goed moment om aandacht te besteden aan mondhygiëne.
Wacht dus gerust nog even af, tenzij je kind echt niet praat en je ernstige problemen hebt om met hem of haar te communiceren. Geen zorgen dus, als je kind op 3 jarige leeftijd 'slecht praat'. Elk kind heeft een eigen tempo voor alles.
Praat veel tegen je baby
Als je veel met je kind praat, leert het je steeds beter te begrijpen en leert het uiteindelijk ook zelf te praten. Het is belangrijk om rustig, lief en vooral veel tegen je baby te praten. Bijvoorbeeld: Benoem de personen en de dingen in de omgeving: 'Daar is (papa) mama!'
Kinderen met autisme hebben problemen met het communiceren met andere mensen. Sommige kinderen praten helemaal niet.Andere kinderen gaan wel praten, maar doen dit pas op een latere leeftijd dan gebruikelijk. Kinderen met autisme hebben vaak een monotone stem, er zit weinig variatie in toonhoogte en spreeksnelheid.
Kenmerken van TOS die veel voorkomen
Het kind heeft moeite om op een woord te komen. Het kind is niet goed te verstaan. Het kind lijkt niet te luisteren. Het kind maakt korte zinnen of veel fouten bij het maken van zinnen.