Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt.
Ook bekend als Maggikruid, lavas is een fors groeiende plant met een selderijachtig aroma, die tot 2 meter hoog kan worden. Het blad, de stengel en de zaden zijn bruikbaar als vervanging van selderij. Zaai 0,5 cm diep in een zaaikistje of potje.
Wanneer lavas oogsten
In het eerste jaar beperk je dit liever een beetje, zodat de plant eerst goed kan groeien. Verder is lavas meerjarig. Vanaf het tweede jaar kan je veel blijven oogsten, direct vanaf het moment wanneer de plant groot begint te worden.
Vermeerderen. Lavas/maggiplant kun je vermeerderen door 'm in het voorjaar te scheuren. Doe dit als de plant zo'n 2 of 3 jaar oud is. Hoe ouder de plant, hoe lastiger scheuren.
Lavas (Levisticum officinale), ook wel bekend onder de naam maggiplant, is een plant uit de familie van de schermbloemigen. Het is een kruidachtige vaste plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Europa.
Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt.
Je vermeerdert lavas door middel van scheuren. Schep in het voorjaar, als de plant nog klein is, een stuk van de maggiplant uit de grond en scheur deze in kleinere stukken. Ze ze terug op een andere plek in de tuin, of doe ze in een pot om elders te planten. Aan één plant in je tuin heb je meer dan genoeg.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Lavas of Maggikruid is gezond!
Lavas is een zoutvervanger in gerechten en dus de oplossing voor mensen die een zoutloos dieet volgen. Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten. De naam zegt het al, Levare, wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrijvertaald verlichten.
Goed winterharde vaste plant. De standplaats vochtige doorlatende grond,volle zon tot halfschaduw. De plant trekt bijen en vlinders aan. Dit is meer een plant voor de kruidenhoek of voor bij de moestuin.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek. Lavas kan enige schaduw goed verdragen.
Na het zaaien
Met een gezonde portie geduld kan je wachten tot het graszaad zich gaat ontkiemen. Afhankelijk van het gekozen zaad en de bodemtemperatuur duurt dit ongeveer 2 tot 4 weken. Laat je gazon deze periode vooral goed met rust. Dit betekent ook dat je gazon deze weken niet beloopbaar is.
Lavas geeft de voorkeur aan een zonnige kruidentuin, maar af en toe wat schaduw is niet erg. Geef 'm wel voldoende water, anders wordt de maggiplant geel. Net als andere kruiden heeft Lavas behoefte aan een voedzame bodem. Bemest de grond daardoor regelmatig met organische mest.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Water geven na het zaaien
Ook na het zaaien is het zinvol om bij droogte water te geven. Zorg ervoor dat de grond waarin je gezaaid hebt continu een beetje vochtig blijft. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren.
De Levisticum officinale is ook wel bekend als Lavas. Deze Apiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 175 centimeter.
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
De makkelijkste manier voor de meeste stekjes is om ze in het water te laten wortelen. Je kunt goed in de gaten houden of het goed gaat met je stekjes en je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig water geeft. De nieuwe wortels die gaan groeien vullen je glazen vaasjes ook nog eens heel mooi!
Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten.Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt! Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat 'uitlopers' onderaan de tak groeien.
Strooi wat kaneel op en rondom de planten om fruitvliegjes op afstand te houden. Extra voordeel: muizen, mieren en ander ongedierte houden er ook niet van.
Hij groeit het best op een goed doorlaatbare bodem, maar eist nagenoeg geen extra meststoffen. De smaak doet denken aan selderij, maar dan iets voller en geconcentreerder. Er zijn 2 manieren om lavas te vermeerderen. Je kunt een oude moederplant scheuren, of je zaait in het voorjaar; om nieuw plantgoed te bekomen.
In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht.
Plaats je stekken op een zonnige plaats (tuinkast of serre) en controleer regelmatig of ze water nodig hebben. Ze je potjes in een onderstel en geef daar water in, zo stimuleer je de wortels. Geef je stekken elke week gedurende 2 à 4 weken 1/4 van de dosis van een vloeibare mest in het water.