Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
U moet er rekening mee houden dat u tot ongeveer twee weken na de ingreep een pijnlijke keel kan hebben. U krijgt ook een recept mee voor eventuele aanvullende pijnstillers. Op de plaats waar de amandelen hebben gezeten, ontstaat een grijswitte korst die geleidelijk verdwijnt. Uw adem kan hierdoor wat weeïg ruiken.
U kunt nog enkele maanden last hebben van een trekkend gevoel achter in de keel als gevolg van littekenvorming. Soms is de smaak tijdelijk verminderd of veranderd. Deze verschijnselen zijn normale reacties na een amandeloperatie. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken.
Na de operatie
Het is belangrijk dat u meteen veel drinkt en dus slikt. Hiermee wordt voorkomen dat de keel uitdroogt en er stolsels ontstaan bij de wond. U krijgt meteen koud water, siroop of met water verdund appelsap te drinken. Verder krijgt u waterijs om uw keelpijn te verzachten.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
Bij iedere operatie, ook het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding. Dit risico is in de eerste acht tot twaalf uur na de ingreep het grootst. Een normale bloedstolling na de operatie is van groot belang.
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt. De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten.
Uw kind mag na week weer naar school of kinderdagverblijf als hij/zij zich goed voelt en pijnvrij is. Tot tien dagen na de ingreep kan uw kind een nabloeding krijgen hoewel die kans wel steeds kleiner wordt.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Patiënten positief
Waterijs helpt onder andere tegen misselijkheid en vieze smaak in de mond als gevolg van de narcose en het nuchter zijn voor een operatie. Tevens helpt het tegen mond- en keelklachten en geeft het patiënten comfort.
Een operatie in het mondgebied is vaak erg pijnlijk. Hoewel de pijnbeleving bij iedereen anders is wordt de meeste pijn ervaren tussen de vijfde en tiende dag na de operatie. Ook kan de pijn uitstralen naar de oren. Na een amandeloperatie is goede pijnstilling dan ook belangrijk.
Ontstoken amandelen zijn niet besmettelijk
Ontstoken amandelen zijn zeker wel besmettelijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
De zogenaamde keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de mond. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.
Ieder mens heeft twee keelamandelen en een neusamandel. Amandelen kunnen allerlei, door keel en neus binnenkomende, ziektekiemen (bacteriën en virussen) bestrijden en hebben daarom een nuttige functie. Soms worden de ziektekiemen onvoldoende vernietigd en raken de amandelen zelf ontstoken.
Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben vaak ontstoken keel-amandelen. Dat komt omdat hun afweer nog aan het ontwikkelen is. Als uw kind vaak en veel last heeft van ontstoken keel-amandelen kunt u 2 dingen doen: afwachten.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Geadviseerd wordt om uw kind de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet te laten zwemmen. Vliegen. Uw kind mag de eerste twee weken na het verwijderen van de neus- en keelamandelen niet vliegen. Dit vanwege problemen die zouden kunnen ontstaan bij een eventuele nabloeding.
De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis). Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard.
Binnen een aantal dagen na de operatie komt uw ontlasting weer op gang. Dit duurt bij de ene patiënt wat langer dan bij de andere. U hoeft niet te schrikken als er de eerste keren bloedverlies bij de ontlasting is. Dit is volstrekt normaal, omdat er in de darm een wond is gemaakt door de operatie.
Na een operatie krijgen patiënten in het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk een waterijsje aangeboden op de uitslaapkamer. Het ziekenhuis biedt het ijsje aan, omdat dit het herstel na de operatie bevordert. Zo helpt een ijsje misselijkheid na de operatiete verminderen.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.