U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis). Tevens dient u 3 dagen voor tot en met 3 dagen ná de operatie geen alcohol te gebruiken. Elke sigaret zorgt voor een slechtere doorbloeding van de huid.
Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
Uit een klein onderzoek in Colorado (VS) bleek dat mensen met MS die cannabis gebruiken, voor een operatieve ingreep een driemaal hogere dosis propofol, (het meest gebruikte narcosemiddel in de VS voor kleine, poliklinische operaties) nodig hadden, dan niet-gebruikers.
U mag 24 uur voor de operatie geen drugs gebruiken. U mag deze ochtend tot 7.00 uur een licht ontbijt (beschuit met boter en zoet beleg) en een kop thee. Daarna mag u niets meer eten en geen melk (producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol drinken. U mag niet meer roken.
Als je wiet gebruikt en het anesthesie-team is daar niet van op de hoogte (die controleren je 'narcose' en algemene toestand tijdens de operatie), zouden er zich onverwachte complicaties kunnen voordoen.
Tijdens de nachtrust duurt dit proces langer. Daarom zou het advies voor de rookvrije periode voor de anesthesie minstens 12 uur moeten bedragen. Na 48 uur stoppen met roken is het koolmonoxide- gehalte gedaald tot het niveau van een niet-roker.
Drugs: Gebruik van drugs zoals XTC, methamfetamine, heroïne of cocaïne dient minstens 1 week voor de operatie gestopt te worden. Dit kan anders ernstige hartritmestoornissen veroorzaken tijdens de operatie of kan zorgen voor een verminderde werking van anesthetica.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Overmatige alcoholconsumptie heeft een nadelige invloed op de anesthesie. Het is raadzaam om twee weken voor de operatie alcohol te matigen en 12 uur voor de operatie helemaal geen alcohol te drinken. Bij een algehele verdoving moet u uw kunstgebit, bril en contactlenzen op de afdeling laten.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehan- deling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie.
Bodylotion, dagcrème en make-up
Op de dag van de operatie mag u geen bodylotion, dagcrème en/of make-up gebruiken. Deze geven tijdens de operatie problemen met de plakkers die nodig zijn voor de geleiding van de apparatuur.
De anesthesioloog bepaalt niet op welke datum u geopereerd wordt. Hij weet ook niet hoe lang de wachttijd voor uw operatie is. Dit wordt gepland door de afdeling Opname van de specialist die u gaat opereren.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Na sommige operaties en regionale anesthesie (vooral epidurale en rachi-anesthesie) kunnen vooral mannen soms moeilijker plassen, terwijl vrouwen eerder urine kunnen verliezen. Hoewel dit ongemak van voorbijgaande aard is, wordt soms preventief een blaassonde geplaatst.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
Gebruikt u niet iedere dag paracetamol? Dan moet u ongeveer 1 uur voordat u vertrekt richting het ziekenhuis, 2 tabletten Paracetamol (zonder toevoegingen) innemen van elk 500 mg (samen 1000 mg) met water. Dit om een spiegel op te bouwen in uw bloed. Dan heeft u minder pijn na de operatie.
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Een “last minute” rookstop, zelfs 12 tot 48 uur voor de operatie, blijft aan te raden omdat er minder koolmonoxide in je bloed zal zitten. Daardoor is er meer plaats voor zuurstof. Maar stop je vlak voor je operatie, dan heb je wel een verhoogd risico op hoesten en slijmvorming.
Het herstel wordt hierdoor vertraagd en dat kan weer leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis. Uit de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden, een kwart (27 procent) last had van verminderde darmwerking.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.