De poes mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is gedurende 3 dagen rood/bruin en tot de 10e dag mag deze uitvloeiing helder en slijmig zijn. Als u overweegt om de poes te laten steriliseren dan kan dit als de kittens bij de moeder weggaan vanaf zeven weken na de bevalling.
Bloeding. Het kan voorkomen dat de poes 1-2 weken voor de bevalling een klein beetje bloed verliest. Dit hoeft niets te betekenen maar ons advies is om in dat geval een echo te laten maken om te bepalen of de kittens nog leven.
Vanaf dag 23 kan een echo gemaakt worden van de buik waarbij een dracht vastgesteld kan worden. Met een echo kan niet betrouwbaar geteld worden hoeveel kittens er in de buik zitten. Dit kan wel geschat worden met een röntgenfoto. Een röntgenfoto kan pas vanaf dag 42 en raden wij niet aan.
Poezen nemen na de geboorte van elk kitten meestal een pauze waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee kittens. De pauze waarin niet geperst wordt, kan wel twee tot drie uur duren.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
Je hoeft je poes alleen te helpen als het kitten niet uit de vliezen komt. Je moet deze dan zo snel mogelijk uit de vliezen halen. Ook dien je het slijm uit het mondje te verwijderen en het diertje droog te maken met een handdoek. Let er ook goed op dat je poes de navelstreng van de kitten doorbijt.
Zorg voor een rustige omgeving voor de bevallende kat, om stress te vermijden, en met een wat hogere temperatuur opdat de kittens niet snel afkoelen. Net als bij de hond verloopt de geboorte in 3 fasen. De eerste fase is de ontsluitingsfase, hierbij wordt het geboortekanaal voorbereidt op passage van de kittens.
Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
Een snelle bevalling geeft altijd een lange tijd naweeën voor de poes. Dus de dag na de bevalling was best zwaar voor Lily. Op het moment dat kittens dan melk drinken, worden die weeën namelijk alleen maar sterker.
De poes is bereid tot meerdere paringen met een of verschillende katers. Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect.
Zelfs het meest knusse plek om te bevallen zal haar misschien niet bekoren, en sommige katten zullen je voorgestelde kraamplek afwijzen voor een hoekje van een kast! Zorg ervoor dat ze een keuze heeft over waar ze wil bevallen en probeer haar nooit van haar gekozen plek te verplaatsen.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder. Maar zo'n korte zuigtijd is niet goed voor de kat, staat in het voorstel. Want een poes die voor 13 weken van zijn moeder wordt gescheiden, heeft grote kans op overgewicht op latere leeftijd.
Katten zijn ook dieren die bij voorkeur door hun neus ademen; alleen bij benauwdheid, oververhitting of stress zullen katten met de bek open ademen. Uitzondering qua hijgen zijn kittens, deze kunnen zo wild spelen dat ze (over)verhit raken, hijgen vlak na druk spel is dus geen reden tot zorg.
Wanneer kunt u een kitten spenen en overgaan op vast voedsel? Vanaf een leeftijd van drie tot vier weken kunt u een kitten gaan spenen en een geleidelijke overgang naar vast voedsel maken. Geef een kitten om te beginnen een 1:1 mengsel van water en kunstmelk in een laag, plat schoteltje.
De melk dient warm gegeven te worden op lichaamstemperatuur; 38 graden. Gebruik gekookt en afgekoeld water of mineraalwater uit een fles. Iedere kitten is anders. Misschien wil jouw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben.
Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten. De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Kattenziekte bij de kat.