Na de bevalling zijn de hormonen nog niet uit je lichaam verdwenen. De vergeetachtigheid is dus na de bevalling niet gelijk verdwenen. Bovendien maakt de vermoeidheid door slaapgebrek het er ook niet veel beter op. Gelukkig verdwijnt de vergeetachtigheid meestal vanzelf weer in het jaar na de bevalling.
Het kan nog wel tot 32 weken na de bevalling duren, maar het komt weer goed!
Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met zwangerschapsdementie. Een vervelende bijkomende kwaal die vaak al optreedt in het eerste trimester van je zwangerschap. Je voelt je warrig, kan je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Hersenen veranderen langdurig
De studie van Hoekzema laat zien dat tijdens de zwangerschap sterke en zeer consistente veranderingen plaatsvinden in de anatomie van de hersenen. Het volume van de grijze stof neemt af, met name in hersengebieden die een rol spelen in sociale cognitie.
Kraamtranen en ritme vinden
Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, depressie, somberheid, narcose of ouderdom. Maar geheugenproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een hersenaandoening.
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
je bent snel afgeleid, kunt je slecht concentreren, bent verward en vergeetachtig. je hebt weinig eetlust of juist veel eetlust. je kunt niet slapen of wilt juist alleen maar slapen. je hebt weinig zelfvertrouwen, je voelt je waardeloos of een slechte moeder.
Sommige vrouwen ontwikkelen enkele weken of maanden na de bevalling een depressie. We noemen dit een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd). Soms begint het pas als de moeder stopt met borstvoeding geven of als ze weer gaat werken.
Je lichaam maakt namelijk tijdens je zwangerschap veel progesteron aan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald. Niet zo gek dus dat je veel 'seniorenmomentjes' hebt.
Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Tips bij vergeetachtigheid
Houd je hersenen actief en train je geheugen met activiteiten waarbij je moet nadenken, zoals een instrument bespelen, puzzelen of een nieuwe route fietsen. Dit kan helpen bij vergeetachtigheid of concentratieproblemen.
Bij vergeetachtigheid is sprake van 'normale' geheugenklachten. Het lukt bijvoorbeeld niet om op iemands naam te komen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zonder moeite het huishouden doen, de financiën regelen en een reis ondernemen.
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
Pijn is voor baby's dus minstens even pijnlijk als voor volwassenen, maar ze heeft een meer algemeen karakter. Kinderen en volwassenen kunnen pijn meer toeschrijven aan één plaats. Baby's kunnen dat niet. Zij reageren dan ook met heel hun lichaam op pijnprikkels.