Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat 'm zo geleidelijk ontdooien.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Zalm is een vette vissoort en daarom minder lang houdbaar dan magere vissoorten als kabeljauw of mosselen. Je kunt zalm zo'n drie maanden goed houden in de vriezer en maximaal drie dagen in de koelkast nadat je 'm hebt ontdooid.
Haal de vis de avond voordat je het gaat bereiden uit de vriezer en plaats het in de koelkast bij maximaal 4°C. Laat de vis tijdens het ontdooien in de verpakking waarin deze is ingevroren. Plaats de vis op een schaal en onderin de koelkast, om enig risico op kruisbesmetting te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 200 °C (traditionele oven) en op 170 °C (heteluchtoven). Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven.
Leg de bevroren zalmfilets in een ondiepe pan, vul de pan met likeur tot de zalm bijna bedekt is. Pocheer op een middelhoog vuur gedurende 10 - 12 minuten . Likeur kan visbouillon, groentebouillon etc. zijn. Een druppel wijn kan worden toegevoegd, afhankelijk van uw smaak.
Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Het wordt afgeraden om volledig ontdooid rauw product opnieuw in te vriezen. Na het openen van rauwe zalm is het het beste om het binnen 3 dagen na ontdooiing te consumeren . Gerookte zalmverpakkingen kunnen tot 2 weken in de koelkast worden bewaard.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zet het in de koelkast en het zou morgenavond ontdooid moeten zijn . Dit is de veiligste manier en behoudt de beste textuur. Als je het eerder nodig hebt, kun je het in een kom doen (laat het vacuüm sealen) en er koud water overheen laten lopen tot het ontdooid is. Dit zou slechts ~30 min. moeten duren.
Ingevroren, zal rauwe zalm zijn beste kwaliteit behouden voor ongeveer 2-3 maanden . Hoewel je het tot zes maanden kunt invriezen, begint de kwaliteit na drie maanden te verminderen. Om rauwe zalm in te vriezen, spoel je het eerst af, dep je het droog en wikkel je het in een luchtdichte container.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.
water, haal de vis volledig uit de verpakking. Wat is het risico voor de volksgezondheid? Wanneer vacuümverpakte vis niet goed wordt bewaard en ontdooid, kan dit een dodelijke toxine vormen . Vis is een bekende bron van de bacterie Clostridium botulinum type E.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
De beste methode om te ontdooien is in de koelkast gedurende de nacht . Belangrijkste punten: Vermijd ontdooien op kamertemperatuur: Bacteriën vermenigvuldigen zich snel en de textuur lijdt eronder. Vermijd het onderdompelen van vis in water: Het onderdompelen van vis in water zonder zak kan de textuur beïnvloeden.
Hoe bevroren zalm te koken – 3 basisrecepten. Het is 100 procent veilig om zalm rechtstreeks uit de vriezer te koken, zolang je het kookt op voldoende hoge temperaturen die het uit de “gevarenzone” houden. Dit is het temperatuurbereik van 40°F tot 140°F, waar bacteriën het snelst groeien.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water. Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is. Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Verwarm de oven op 200 °C (hetelucht 180 °C). Leg de diepvries zalmfilets in de ovenschaal, kruid naar smaak.Laat gedurende 30 minuten bakken in het midden van de oven.