Spoel de erwten altijd eerst goed af. Doe de spliterwten dan in een bak met koud water. Reken per kilo erwten ongeveer 1,5 tot 2 liter water. Laat de erwten enkele uren, maar het liefste overnacht weken.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Laat de erwten een nacht weken in water. Snij de zwoerd van de spek af. Giet de erwten af. Doe ze met 1,5 l ongezouten water in een diepe kookpan.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Altijd droge spliterwten "sorteren en spoelen". "Sorteren" betekent droge erwten doorzoeken op steentjes, gebroken erwten en niet-spliterwtenpeulvruchten en deze verwijderen. Spoel droge erwten af onder koud water voordat u ze aan recepten toevoegt. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen.
Het zou goed moeten gaan - ik heb eerder Goya-linzen en -bonen gebruikt en die zijn meestal vrij schoon. Wees je er wel van bewust dat er harde stukjes in kunnen zitten, dus kauw voorzichtig!
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Vergeet keukenrol om een soep, saus of bouillon te ontvetten. Neem een kleine metalen pollepel of een grote sauslepel en vul die met een hoop ijsblokjes. Beweeg de onderkant van de lepel over het oppervlak van de vloeistof. Het vet zal zich aan de koude lepel binden.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Spliterwten hebben voldoende kooktijd en vocht nodig om zacht te worden in erwtensoep. Week de spliterwten bij voorkeur een nacht in koud water voordat je ze gaat koken. Voeg voldoende water of bouillon toe en laat de erwtensoep rustig koken totdat de erwten volledig zacht zijn geworden.
Maak de erwtensoep af met een bosje vers gesnipperde peterselie (40 gr) en 2 bosjes vers gesnipperde selderij (80gr). Breng het hoog op smaak met een vleugje zeezout en een scheutje WORCHESTERSAUS. Maak 2 ambachtelijke slagersrookworsten apart warm (niet laten koken), snijd in plakjes en voeg met sap en al toe.
Zie ook de tht op de verpakking. Waarom zijn spliterwten goed voor je gezondheid: Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
Heeft u geen schuimspaan, dan kunt u eventueel ook een diepe lepel gebruiken. Verwijder het schuim in elk geval tijdig, zodat de deeltjes niet in het gerecht zakken en ze geen vieze smaak achter laten. Zo gauw het witte schuim weg is kunt u eventueel weer nieuwe ingrediënten toevoegen, zoals groenten en kruiden.
Is de soep toch nog te dun? Dan kun je altijd een beetje maïzena toevoegen om de soep te binden.
Breng uw favoriete afwasmiddel aan op de vlek en laat dit enkele minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zachte spons of een schone doek om, al deppend, het afwasmiddel weg te halen. Gebruik een nieuwe doek, maak deze vochtig (maar niet kletsnat!) en dep de vetvlek hiermee uit de stof.
Vettig laagje op de soep verwijderen
Als je een soep, saus of bouillon maakt, vormt zich vaak aan de bovenkant van de vloeistof een vettig laagje. De oplossing om dat laagje weg te krijgen is gelukkig heel simpel. Het enige wat je nodig hebt? Een ijsklontje.
Zo moet je snert vooral niet in aluminium pannen bewaren. En als vrouwen hun maandstonde doormaken kan de soep gaan schiften. Iemand mailde me ook dat je de deksel niet op de pan moest laten zitten bij het afkoelen. Inderdaad, dat houdt afkoelen tegen.
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Als je de spliterwten mixt, merk je al snel dat er een dikke erwtensoep ontstaat. In een echte Hollandse erwtensoep of snert moet je je lepel kunnen rechtzetten. Valt de lepel om, dan mag je de soep nog wat verder later inkoken.
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.
Spliterwten moeten ongeveer 1,5 uur koken of langer, tot ze uit elkaar vallen. Dus als je spliterwtensoep maakt, moet de soep minstens 1,5 uur koken of tot de spliterwten in de soep gaar zijn.
Je dompelt de erwten niet in koud water
Heb je daar geen tijd voor? Ga dan uit van in elk geval minimaal drie uur. Door dit te doen zwellen de erwten op en worden ze zachter, waardoor ze makkelijker te bereiden zijn.