Hoe lang is spekvet houdbaar? Bij kamertemperatuur kan spekvet tussen de 2-4 weken meegaan, en als het bij kamertemperatuur wordt bewaard, in de koelkast kan het een heel jaar meegaan, mogelijk zelfs langer. Een goed ingevroren spekvet kan vele jaren meegaan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Houdbaarheid Spek
Als vleeswaar kun je spek 5 tot 7 dagen bewaren, maar wel goed afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Je moet daarbij wel goed op de THT-datum letten. Spek moet je nooit na het verlopen van deze datum nog eten of bakken.
Spek in koelkast bewaren
Onbereide spek kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Consumeer het spek in elk geval niet meer na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat en let altijd op de geur, kleur en smaak van het vlees. Bacon, ontbijtspek en katenspek kun je vaak wat langer dan 2 dagen bewaren.
Het uitgebakken vet heeft een duidelijk speksmaak, die in bepaalde gerechten goed van pas kan komen. Aardappeltjes uitbakken in een beetje spekvet zorgt bijvoorbeeld voor een aangenaam bruin korstje en een lekkere smaak. En zuurkool stoven in spekvet geeft een extra winterse noot aan de groente.
Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Wanneer varkensvlees wordt gekookt, worden deze infectieuze agentia gewoonlijk gedood door de stijgende interne temperatuur van het vlees. Tenzij u er opzettelijk mee besmet wilt raken, kunt u beter geen rauw of onvoldoende verhit spek eten (en geen varkensvlees in het algemeen).
Speklappen kun je ongeveer nog drie maanden in de vriezer bewaren. Reeds gebakken speklappen kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Nog niet gebakken speklappen kun je, mits afgedekt, nog tot maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.
Spek ontdooien in koud water.
Leg de verpakking met spek in het water en laat deze hier enige tijd in liggen. Als de verpakking blijft drijven, kun je deze onder water houden door er een pan of bord op te zetten. Kleinere verpakkingen kunnen in 10 tot 15 minuten volledig ontdooid worden.
Als je niet zeker weet of de bacon nog goed is, ruik er dan voorzichtig aan. Als het naar vers vlees ruikt, dan is het niet bedorven. Als het raar ruikt, alsof het verrot is, zuur ruikt, of als er gewoon iets mis mee is, dan is het waarschijnlijk bedorven.
Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Bereiding: speklap bakken
Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
De Engelse term voor spek is 'bacon'. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Er zit 5 gram vet in 1 theelepel (5 gram) reuzel, waarvan 2,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Gebruik. Reuzel kan gebruikt worden om op brood te smeren in plaats van boter of margarine, of verwerkt in stroopvet. Reuzel komt voor in recepturen voor pasteideeg. Vroeger werd het gebruikt als goedkoop vet.