Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een konijn slaapt over het algemeen overdag en 's nachts, maar wil 's morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is.
Het konijn kan zich in een diepe slaap bevinden. Hierdoor lijkt het soms of het konijn dood is, tot het opeens wakker schrikt en weer rechtop in zijn kooi staat. Als je goed naar het neusje kijkt dan zou weinig beweging kunnen verraden dat ze slapen.
Slaapplek voor konijnen
Een konijn klimt niet. Omdat een konijn het liefst op de grond blijft, geeft het de voorkeur aan een 'mandvormig' bed. Je huisdier zal daarom het meest blij zijn met een mand, kussen, of bank. Heb je meerdere konijnen, kies dan voor één groot bed: konijnen slapen het liefst in groepen.
Volledig uitgerekt languit liggen, ogen half dicht: Vaak met de oren in een ontspannen houding, bijvoorbeeld naar achteren tegen het lijfje aan. Je konijn voelt zich ontzettend op zijn gemak en ligt lekker te rusten, laat hem lekker even alleen.
Een blij konijn
Allereerst kan jouw konijn in een ontspannen houding met zijn pootjes onder zijn lichaam liggen. Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Onzindelijkheid bij jonge konijnen
Met als gevolg dat ze vaak plassen, soms gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden, maar vaak ook op momenten dat ze bang zijn, als ze dingen spannend vinden. Zo komt het bij jonge konijntjes vaak voor dat ze plassen als ze op schoot zitten of op meubels.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Als een konijn zich op z'n gemak voelt, draait hij zich op zijn zij om uiteindelijk languit gestrekt te liggen. Tijdens dat rollen laat hij zich als het ware vallen dat vaak gepaard gaat met een flinke klap.
Als je konijn 's nachts vaak met zijn pootje tikt, uit hij misschien frustratie of zelfs angst. Maar dit is normaal gedrag. In het wild gebruiken konijnen het stampen met hun achterpoten om andere konijnen te waarschuwen voor potentieel gevaar.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Konijnen zijn heel slim
Ze zijn zelfs zó slim, dat ze ook prima te trainen zijn! Luistert jouw konijn al naar zijn eigen naam? En komt hij naar je toe wanneer je hem roept? Het is echt mogelijk!
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Ze kunnen gemiddeld tien jaar oud worden. Helaas gaan veel konijnen op te jonge leeftijd dood. Vaak heeft dat te maken met ziekten en problemen door verkeerde voeding, niet laten inenten, verkeerde huisvesting of stress.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
Konijnen zijn vriendelijke en intelligente huisdieren die net als alle andere huisdieren de juiste zorg en aandacht nodig hebben. Hoewel ze vaak worden gezien als een goed huisdier voor kinderen, komt er behoorlijk veel kijken bij de verzorging.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.