Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Als we alle Android Smartphones bekijken zijn er twee die er qua beveiliging er hoog bovenuit steken: Google Pixel 3: Dit is één van de veiligste telefoons op de markt. Veel beveiligingsfuncties zitten er standaard op met regelmatige updates.
Verschillende software kenmerken
Wanneer de meest belangrijke kenmerken van de software vergeleken worden met elkaar, dan ontstaan er duidelijke verschillen op het gebied van veiligheid. De iOS software van Apple ziet er onder de streep een stuk veiliger uit dan Android.
Volgens de researcher is het besturingssysteem van Android op zich even veilig als iOS van Apple. Maar de apps maken het verschil. Bij de App Store van iOS en Apple doken, volgens hem, ook al problemen en malware op, maar bij Google waren ze omvattender.
Samsung toestellen zijn veilig voor normaal gebruik, óók na afloop van de softwaresupportperiode. Dat software een kwetsbaarheid bevat, betekent niet dat de software ook onveilig is. Bovendien is het updaten van software maar een van de vele maatregelen die Samsung neemt om haar telefoons veilig te houden.
Meer veiligheid door overstap van Samsung naar iPhone…
Het belangrijkste om te weten als je van Samsung naar iPhone overstapt, is dat iOS veel strenger beveiligd en gereguleerd is dan Android. Voor gebruikers is dat aan de ene kant prettig. Ze hebben altijd dezelfde ervaring op iPhones.
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Apple iPhone: gemakkelijk en veilig in gebruik
Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy.
De nadelen: weinig keuze uit smartphones en weinig vrijheid
De grootste kritiek op Apple is dat gebruikers zelf geen controle over hun smartphone hebben, omdat Apple bepaalt welke apps worden goedgekeurd. Ook het prijskaartje is niet erg aantrekkelijk te noemen. Het goedkoopste toestel begint bij 489 euro.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
Als je jouw gehele smartphone beveiligd wilt hebben zijn de smartphones van Huawei een goede keuze. Ondanks het Chinese bedrijf dat erachter zit, is er veel gedaan om gebruikers te beschermen. Ook de Mi is een goede oplossing. Beide telefoons kun je nog extra beveiligen door speciale apps te installeren.
De basisbeveiliging van je mobiele apparaat bestaat uit een aantal standaardinstellingen en acties waarmee je een minimum aan beveiliging hebt geregeld: Stel een toegangscode voor je mobiele apparaat in. Voer regelmatig een update uit om je besturingssysteem en apps om ze up-to-date te houden.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Het besturingssysteem sluit naadloos aan op de producten van Apple. Een nadeel van iOS is dat het alleen voor Apple beschikbaar is en de producten van Apple relatief duur zijn. Daarnaast is er weinig vrijheid in het aanpassen van apps. Google Android is een goedkopere optie en wordt door meerdere merken gebruikt.
Wanneer kan een hacker meekijken met je iPhone camera(s)? Hackers kunnen meekijken via jouw iPhone cameras als er een beveiligingslek zit in je iPhone software en als er malware, bekend als 'kwaadaardige' software, of spionagesoftware op je iPhone is geïnstalleerd.
IPhone en Android traceren
U kunt hem traceren met behulp van uw Apple ID (iPhone) of Google account (Android). Deze optie moet u vooraf wel activeren. Met een iPhone werkt dit via instellingen > icloud.com > zoek mijn iPhone. Op een Android toestel werkt het via Google instellingen en de app apparaatbeheer.
Tik op 'Personen' onder in het scherm en tik vervolgens op de naam van degene die je wilt zoeken. Als je vriend(in) te vinden is: Je vriend(in) wordt op een kaart weergegeven, zodat je ziet waar je vriend(in) is. Als je vriend(in) niet te vinden is: Onder de naam zie je 'Geen locatie gevonden'.
De beste antivirus voor je iPhone
Er zijn drie grote antivirusscanners die ook bescherming bieden voor je iPhone: McAfee, AVG en Norton.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Dat maakt virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc's aan te vallen lucratief voor elke internetcrimineel.