Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Zorg er daarom voor dat je je hond of kat nooit achterlaat in een warme auto. Laat altijd de ramen open staan en laat ze niet langer dan vijf minuten achter in de auto.
Laat de hond aan de auto wennen en de meeste honden vinden het dan erg prettig in de auto. Als je de ramen voor een deel laat openstaan kan de hond evt. zonder bench prima in de auto slapen. Hoef je de bench niet mee te slepen.
Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.
Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw puppy last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft. Dit kan voorkomen dat hij erg misselijk wordt.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Geef de hond een eigen slaapcompartiment, of leg zijn mandje in de voortent of bij jou in de caravan. Laat je hond liever niet buiten slapen of in een aparte tent. Veel honden worden er onzeker van of gestrest, en bovendien is de kans op diefstal is dan groter.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Het blijft natuurlijk een beetje triest maar de veiligste manier om je hond te vervoeren, is in een autobench voor honden in de kofferbak: dat is een soort kooi die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer.
Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
In bepaalde Europese landen is een hondenrek verplicht. Specifiek in Duitsland. Voor Nederland, België, Frankrijk en veel andere Europese landen geldt dat je niet gehinderd mag worden door inzittenden of lading, zoals je hond. Een veiligheidsrek raden we daarom altijd aan.
Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft uw kat of hond een dierenpaspoort nodig. Uw huisdier moet ook een chip hebben. U krijgt deze via uw dierenarts. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als u ze meeneemt op reis.
Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
Normale lichaamstemperatuur hond
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en lijkt de hond nog oké? Bel dan in eerste instantie met de politie 0900 - 8844 aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.
De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen. Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
In de camper of caravan is er natuurlijk weinig ruimte om je hond te laten liggen en een vaste plek voor de hondendeken of het mandje kun je bijvoorbeeld onder de tafel, een stoel of ook het bed vinden. Omdat het leven op de camping zich veel buiten afspeelt, moet je ook hier een plekje voor je hond inrichten.
Dat kan pas als hij ouder is dan drie maanden plus 21 dagen! Dit is een gevolg van de regels die zijn opgesteld om verspreiding van rabiës (hondsdolheid) tegen te gaan. Binnen de EU geldt dat pups onder drie maanden niet heen en weer mogen reizen tussen landen en dus niet mee op vakantie kunnen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Werk je dicht bij huis? Ga dan terug tijdens je middagpauze en besteed hem samen met je hond tijdens een flinke wandeling. Een andere optie: neem je hond mee naar het werk. Overleg dit uiteraard goed met je leidinggevende en collega's, maar een kantoorhond kan veel vreugde brengen.