Neem altijd voldoende tijd voor een boertje. Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
Een boertje kan binnen een paar minuten komen, maar het kan tot een half uur duren voordat een boer omhoog komt. TIP: houd altijd een spuugdoekje of hydrofiele luier bij de hand of leg deze onder het hoofdje van je baby. Zo ben je beschermd tegen voeding die mogelijk mee terug omhoogkomt.
De lucht die hierdoor in de maag zit, moet eruit. Als de lucht er niet uitkomt met een boertje, kan het later ook krampjes in de buik geven. Lucht in de maag geeft bovendien sneller een vol gevoel, waardoor je baby misschien eerder stopt met drinken terwijl je baby toch eigenlijk nog niet genoeg heeft gedronken.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
De luchtverplaatsing kan ervoor zorgen dat je baby moet boeren. Als je baby in slaap valt, voordat hij zijn boertje heeft gelaten, hoef je niet te panikeren. Als hij slaapt, is dat meestal een teken van tevredenheid.
Een baby heeft baat bij het laten van een boertje wanneer er lucht in zijn maag zit. Deze lucht komt vaak mee tijdens het drinken van borstvoeding of flesvoeding. Je baby weet namelijk nog niet zo goed hoe hij kan ademen en drinken tegelijk.
3 goede manieren om je baby te laten boeren:
Houd je kindje vast in een verticale of een voorover liggende houding. Niet schudden of hard kloppen, maar stil houden en zachtjes wrijven over de rug of zachtjes kloppen tegen de luier.
Tijdens het drinken aan de borst of uit de fles krijgt je baby lucht binnen. Door je baby te laten boeren na de voeding, kan hij die lucht weer kwijt. Niet alle baby's boeren even veel of elke keer.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Bij baby's komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Het beste is om bij de eerste slaapsignalen uw baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot (bij uzelf of bij bezoek) of in de box te laten slapen. Als u uw baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
De hik bij je baby kan meestal ontstaan vlak na het voeden of eten. Bij baby's die al vast voedsel krijgen, kan het ook door temperatuurverschil in de maag komen. Als je baby eerst iets warms eet, en daarna iets kouds drinkt, kan de hik ontstaan. Ook baby's met een reflux hebben meer kans op de hik.
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.