Je kindje houdt dan het volgende gevoel; als ik overdag moe ben, kan ik prima slaap inhalen. Het is dan ook belangrijk dat de powernap niet te lang is. Probeer 20 tot 25 minuten slaap als max aan te houden. Een powernap van 30 minuten is eigenlijk écht te lang.
Hoeveel slaap een peuter nodig heeft, verschilt per kind en per leeftijd. Gemiddeld slaapt een peuter van 2 jaar 13 uur per dag, dit is inclusief het middagslaapje. Voor peuters van 3 en 4 jaar is dit 11,5 tot 12 uur per dag. Onthoud dat dit gemiddeldes zijn.
De beste tijd voor een powernap is tussen 13 en 15 uur, wanneer je vanaf 7 - 9 uur uit bed bent. Je hersenen worden van nature na 6 uur activiteit minder alert. Bovendien gebruikt je lichaam rond dit uur veel energie voor de vertering van de lunch.
Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap 's nachts van twaalf tot dertien uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo'n verkeerd idee zou zijn!
Hazenslaapjes, ze worden ook wel korte dutjes of catnaps genoemd. Het zijn slaapjes van ongeveer 45 minuten of minder. Na dit hazenslaapje wordt je baby wakker en heeft hij de aandacht van papa of mama nodig.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan caffeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven.
Veel kinderen stoppen tussen de 2 en 3 jaar volledig met hun middagdutje, wat helemaal oké is als jouw kindje nog steeds genoeg slaapt 's nachts en energiek is. Toch is een dutje voor peuters nog steeds goed, omdat ze zo de indrukken van de dag kunnen verwerken en even kunnen bijtanken.
18 maanden – 2,5 jaar oud
Een 18 maanden oud kind slaapt ongeveer 11.25 uur tijdens de nacht en 2,25 uur gedurende het middagslaapje. Rond de leeftijd van 2 jaar zal het ongeveer 11 uur gedurende de nacht zijn en 2 uur tijdens het middagslaapje.
Kinderen die één keer slapen overdag, gaan meestal rond het middaguur naar bed. Hoe lang een kind dan slaapt, is per kind verschillend. Gemiddeld is dit zo'n anderhalf (kinderen die 2,5 /3 jaar oud zijn) tot drie uur.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Hoe lang moeten kleuters (3 tot 6 jaar) slapen? Kleuters slapen zo'n tien tot twaalf uur per dag. Ze kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 06:00 en 08:00 uur opstaan.
Kindjes van 2,5 en ouder hebben gemiddeld 11 tot 13 uur slaap per nacht nodig. Hoewel het per kind verschilt, geven de meeste kindjes tussen de 2,5 en 4 jaar hun middagslaapje op.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Peuters tussen 1 en 3 jaar: hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig (inclusief een dutje). Meestal gaan ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Kleuters tussen 3 en 6 jaar: hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig. Dat betekent dat zij net als peuters tussen 19.00 en 20.00 uur gaan slapen.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Wanneer je dreumes ongeveer 1,5 jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags 1 lang slaapje te doen, die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur. 9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur.
Het middagdutje wordt meestal afgebouwd als het kind de kleuterleeftijd bereikt. Kinderen tussen 3 en 6 jaar slapen gemiddeld tien tot twaalf uur per nacht, zonder middagdutje. Kinderen tussen 6 en 10 jaar slapen gemiddeld ongeveer tien uur per nacht.
Het middagslaapje van je peuter afbouwen
Door het dutje geleidelijk af te bouwen merk je of kindje hier klaar voor is en voorkom je dat je jouw kindje 's avonds oververmoeid op bed moet leggen. Je kunt dit laatste dutje afbouwen door het dutje steeds een kwartiertje in te korten.
Nadeel is dat je een groot deel van je middag kwijt bent. Voor een goede lengte powernap kun je beter niet een half uur tot een uur slapen. Als je na 60 minuten ontwaakt, zit je midden in een slaapcyclus – en dus in je diepe slaap. Zeker weten dat je dan suf wakker wordt.
Bij een slaaptekort van bijvoorbeeld 1 uur, neem je een powernap met een lengte van 90 minuten. Waarom geen uur? Omdat je dan nog midden in je slaapcyclus zit. Elke volle slaapcyclus van lichte naar diepe en terug naar lichte slaap duurt 90 minuten.
Amerikaans onderzoek uit 2007 wijst uit dat de bloeddruk daalt in de eerste stadium van slaap. De psychologen die dit onderzoek leiden, ontdekken dat dutjes voor een lagere hartslag zorgen, waardoor de bloeddruk ook daalt. Dit vermindert volgens hen de kans op hart- en vaatziekten. Hierover later meer.