Deze richtlijnen geven je wat houvast: 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag; 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer; 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Zorg dat je kind maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Als het kind zich gaat vervelen, kun je een andere activiteit aanbieden. Zo voorkom je dat je kind eraan went dat het zich ontspant met een tablet. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag.
De oogarts adviseert om kinderen in de leeftijd tot twee jaar geen telefoon of tablet in handen te geven. Voor kinderen tussen de twee en vijf jaar oud is het advies maximaal één uur per dag en voor kinderen tussen de zes en tien jaar maximaal twee uur.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
Vanaf welke leeftijd? Je kan je kindje totdat hij 2 jaar is beter geen tablet geven. Tot deze leeftijd leren kinderen namelijk vooral door zich met al hun zintuigen in de driedimensionale wereld te begeven: ze kunnen hun speelgoed voelen, zich door een ruimte voortbewegen en hebben contact met anderen.
6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
Dit houdt in dat je kind bijvoorbeeld maar twee uur per dag sociale media mag gebruiken en daarna de apps op slot gaan. Wanneer een app of website geblokkeerd is en je kind wil dit negeren zal hij of zij de beveiligingscode moeten invullen.
Family Link gebruiken op Android
Zo niet, dan download je hem in Google Play. In 'Family Link' kun je een kind selecteren en vervolgens kiezen voor 'Daily Limit'. Daar stel je in hoe lang een app gebruikt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen een app permanent te blokkeren of juist altijd toe te staan.
Deze richtlijnen geven je wat houvast: 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag; 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer; 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Jonge kinderen zitten iedere dag gemiddeld een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie. De zogenaamde schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud is daarmee met een kwartier toegenomen in de laatste zeven jaar.
Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks veel naar een scherm kijken, over een dunnere hersenschors beschikken dan leeftijdgenootjes. Ook werken verbindingen in de witte stof in de hersenen minder goed, waardoor de zenuwcellen in het brein signalen slechter overdragen.
Een groot deel van de kinderen die langdurig achter een beeldscherm zitten, heeft last van vermoeide, branderige, droge en tranende ogen. Langdurig beeldschermgebruik kan ook leiden tot hoofdpijn, wazig- en dubbelzien.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm. Dat is uitgerekend maar liefst 2555 uur per jaar.