Zoen, bef of pijp dus even niet als je een koortslip hebt, maar wacht totdat alle klachten helemaal verdwenen zijn.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. U kunt het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Pas wel op met zoenen bij een koortslip. Blaasjes en zweertjes kun je makkelijk doorgeven. Heb je blaasjes op of in je vagina? Dan kun je beter geen seks hebben, totdat het over is.
Wanneer iemand een koortslip heeft kan het ook via speeksel of orale seks worden overgedragen op de geslachtsorganen. Andersom kan het virus ook een koortslip veroorzaken door oraal seksueel contact. Condooms maken de kans op herpesoverdracht kleiner, maar beschermen niet 100%.
De incubatietijd (= de tijd tussen binnendringen van het virus en de eerste ziekteverschijnselen) is 2 dagen tot 2 weken. Gemiddeld is het 1 week. Bij pasgeboren baby's kan een koortslip een ernstige herpes infectie veroorzaken. Vooral in de eerst vier levens weken kan dit erg gevaarlijk zijn.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Een koortslip gaat vanzelf weer weg. Raak je koortslip niet aan en krab de blaasjes niet open. Doorprikken is ook niet verstandig. Laat de koortslip vooral met rust.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Wil je het genezingsproces versnellen, dan doe je er goed aan om direct vanaf het begin dat je de koortslip voelt opkomen een antivirale crème te smeren. Het idee hierachter is dat deze de uitbraak beperkt. Echter bij veel mensen blijkt dit niet zoveel te doen. Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing.
Een beginnende koortslip start met een branderig, jeukend en/of tintelend gevoel rondom de lip. Vanaf dit moment kan het virus al besmettelijk zijn. Na bepaalde tijd, dit kan enkele uren of enkele dagen duren, komen er blaasjes op de lip.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Besteed aandacht aan de balans tussen arginine en lysine.
Door de inname van arginine en lysine in balans te houden, kan je gezond blijven én de kans op een koortslip verminderen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine zijn noten, zaden, volle granen, knoflook, chocolade, rozijnen en bosbessen.
Een koortslip is een uitslag op of rond de lippen veroorzaakt door een virus (herpes labialis). De aandoening is al besmettelijk 3 dagen voordat de blaasjes verschijnen en blijft dat totdat de zweertjes verdwenen zijn. Personen die regelmatig last hebben van een koortslip, hebben dat gemiddeld 3 keer per jaar.
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Je krijgt dan een blaasje op je huid. Als dit blaasje geneest, wordt het een korstje.
Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen. De aciclovir crème wordt afgeraden bij een koortslip.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
Het duurt meestal drie tot negen dagen voordat de klachten ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontsteking van mond en lippen. Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen.
Het herpes virus kan tot wel vier uur buiten het lichaam overleven, vooral in een vochtige en warme omgeving. De tijd tussen een besmetting met het virus en het ontstaan van klachten (incubatietijd) is gemiddeld vier dagen, maar kan variëren van twee tot twaalf dagen.
De Compeed Lipblaasjes Patch dekt de wond af voor een discrete behandeling en bevordert het herstel. De patch is gebaseerd op de hydrocolloïd-075-technologie, bevat een actieve gel en fungeert als een tweede huid. De patch bedekt de lipblaasjes en versnelt het natuurlijke herstelproces van de huid.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen. Aciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven. De werking begint direct.
Vooral op momenten van verminderde weerstand zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid, kan het virus opnieuw actief worden en een koortsblaasje veroorzaken. Bij sommige mensen kan ook een blootstelling aan zonlicht (UV-stralen) een koortsblaasje uitlokken.
Een koortslip gaat vanzelf over binnen 10 dagen. Zinksulfaat in crème of gel verzacht de plekken en verlicht de pijn en de jeuk. De werking begint direct. Breng de crème of gel dik aan op de plekken.