Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.
Na het schilderen van de douchewand wacht je ook best een week voor je douche opnieuw gebruikt. Zo geef je de verf de kans om zich goed te hechten. Andere stijlvolle alternatieven voor de douchewand zijn tadelakt of beton cire. Deze geven een geschilderde look maar zijn beter bestand tegen water.
De droogtijd van de verf is erg belangrijk. Dit kan oplopen tot 24 uur waardoor je automatisch lang aan het klussen bent. De droogtijd van de verf vind je op het blik of de emmer. De ideale temperatuur om te verven ligt rond de 20 graden.
Vochtige ruimte schilderen
Omdat badkamers vochtige ruimtes zijn, zal het verven cq schilderen van de badkamer een speciale aanpak nodig hebben. Zo is er een vochtbestendige en waterafstotende verf nodig.
Het aanbrengen van verf in de badkamer is niet anders dan verf aanbrengen op een gewone muur of op een plafond. Gebruik wel altijd een goede verfroller en de juiste kwast. We adviseren voor ruwe ondergronden de Meesterhand muurverfroller en de Tex kwast voor muurverf.
De sikkens alpha humitex sf is een watergedragen, schrobvaste, schimmelwerende verf die aantasting van de verf tegengaat in vochtige ruimtes. Sikkens is samen met Sigma de allerbeste in verfmarkt, dit betekent het beste duurzaam resultaat in uw badkamer.
Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, zal het verven van de badkamer een speciale aanpak nodig hebben. Zo is er een vochtbestendige en waterafstotende verf nodig die ook wel watervaste verf genoemd wordt.
RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel. Dat maakt deze tint wit precies goed voor heel veel interieurs.
Verf daarom je badkamer met vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Ze nemen weinig vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelontwikkeling. Enkele tips om schimmels te voorkomen: Zorg voor voldoende ventilatie na een bad of douche.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Volledig uitgehard is de verf na ongeveer een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt. Bij hogere temperaturen en een lage luchtvochtigheid droogt de verf sneller. Er wordt vaak gedacht dat verf binnen sneller droogt dan buiten.
Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen. Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.
Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.
Ook de primer is bij een badkamer schilderen best waterbestendig. Kies daarom altijd voor een watergedragen primer. Het voordeel van deze watergedragen grondverf is dat je deze met water kan verdunnen en dat ze dus tegen water en vochtigheid bestand is!
Jazeker, wij maken gebruik van een dampdoorlatende latex verf. Dit type latex is onder andere zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Doordat de latex dampdoorlatend is kunnen gestucte plafonds en/of wanden blijven ademen waardoor de kans op schimmel nihil is.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
Elk RAL-nummer kent dus een unieke kleur. Hierbij maakt het niet uit in welk merk verf je de kleur wilt hebben, de kleur zal altijd hetzelfde zijn.
De muurverf kan water afstoten, waardoor je daar ook in de natte ruimte of bij veel vocht goed gebruik van kunt maken. Tip: waterafstotende producten stoten zowel water als vuil en spetters van vet of olie af. Ideaal voor de achterwand in de keuken of de douchemuur in de badkamer.
Je kan verf tegen vocht preventief aanbrengen. Zo blijven je muren beter beschermd tegen indringend vocht. Dit is bijvoorbeeld erg nuttig in ruimtes met veel vocht zoals de badkamer of de keuken. Ook de gevel kan je behandelen met een vochtwerende verf om doorslaand vocht te bestrijden of te voorkomen.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Is de schimmel weg en de ondergrond droog? Dan kun je beginnen met schilderen. Gebruik hiervoor Histor Schimmelbestendige Muurverf . Je weet dan zeker dat de schimmel niet meer terugkomt.
Er is technisch geen enkel bezwaar tegen het gebruik van watergedragen verven binnen. Wanneer een ondergrond goed wordt schoongemaakt en wordt geschuurd, is watergedragen verf overal toepasbaar. Ook op radiatoren, in badkamers of toiletten.
Schimmelbestendig. Met Histor Monodek Bathroom maak je de muren van je badkamer en keuken weer fris. Deze muurverf dekt in één laag, is schimmelbestendig en daardoor ideaal voor vochtige ruimtes. Zo blijft het altijd lekker fris!