Bij een kijkoperatie in de knie kun je je been in het algemeen na 1 tot 2 weken weer helemaal gebruiken. Krijg je een knieprothese, dan kan volledig herstel wel 6 tot 12 weken duren. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt het tussen de 2 en 6 weken voordat je been weer helemaal functioneert.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
Meestal bent u na een paar dagen weer in staat kleine stukjes te lopen, terwijl de knie nog wel wat gevoelig blijft. Beperk het lopen de eerste week. Probeer de eerste twee weken niet te lang te staan en te lopen. U kunt indien nodig enkele dagen de krukken gebruiken.
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Het streven is dat u na 1 week weer zonder krukken kunt lopen. Na 2 weken kunt u weer fietsen en autorijden. In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen.
Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin. Als u merkt dat u dingen nog niet kunt, doe die dan ook niet.
Het CBR. Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Misschien ken je deze nog wel van toen je rijexamen moest doen. De Eigen Verklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid.
Na een operatie kunnen bacteriën in aanraking komen met je operatiewond en een infectie veroorzaken. Dat kan gevaarlijk zijn en het kan je herstel in de weg zitten. Probeer daarom zo min mogelijk aan de wond te zitten en deze goed schoon te houden.
Je moet eerst weer spierkracht opbouwen. Daarnaast moet je je knie weer goed kunnen buigen en strekken om de pedalen in je auto te bedienen. Dit duurt minimaal zes weken, soms langer en na deze periode mag je dan ook meestal weer autorijden.
Na de ingreep kunt u, afhankelijk van eventuele pijn en/of zwelling, de knie tijdelijk minder gemakkelijk bewegen. Dit is een normale reactie van het lichaam die meerdere dagen kan aanhouden. U kunt uw herstel bevorderen door bij het bewegen van de knie de volgende adviezen in acht te nemen.
De orthopedisch chirurg zal u hierover informeren. Restklachten: met name indien er bij de kijkoperatie slijtage van het kraakbeen (artrose) is vastgesteld kan het zijn dat u na de operatie klachten van de knie blijft houden. De knie kan dan zeker 6-8 weken dik en pijnlijk zijn.
Aan het eind van de operatie brengt uw arts een drukverband rondom uw knie aan. Dit drukverband blijft 48 uur zitten. Oplosbare hechtingen "vallen" meestal na 2-3 weken vanzelf uit. Niet oplosbare hechtingen moet u na ongeveer twee weken laten verwijderen.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Na het verwijderen van een stuk meniscus mag u bij het lopen het geopereerde been volledig belasten (tenzij de chirurg iets anders met u afspreekt). U moet de eerste 3 tot 5 dagen hiervoor krukken gebruiken. Lopen mag met mate en op geleide van eventuele klachten.
Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Het kan wel meer dan 3 maanden duren voordat de klachten weg zijn. Zorg dat u blijft oefenen.
Narcose en autorijden
De een heeft nauwelijks klachten van narcose en kan de dag na de narcose weer prima autorijden. De ander kan er weken tot wel maanden last van houden, waardoor autorijden langere tijd onverantwoord is. Vaak is het wel zo dat iemand die onder narcose geweest is, tijdelijk minder snel kan reageren.
Als u met de brace goed kunt lopen, in een stevige schoen zonder krukken, mag u weer autorijden en fietsen.
Artsen adviseren na een kruisbandoperatie pas te gaan autorijden als je geen krukken meer nodig hebt. Dit is meestal na 4 tot 6 weken. Omdat niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen auto kunt rijden. Houd je daarom altijd aan het advies van je arts of specialist.
U bent niet rijgeschikt:
U mag helaas niet of niet meer rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.
Als u rijexamen doet, geeft u bij ons aan dat u een lichamelijke beperking heeft. Dat doet u door de Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u 75 jaar of ouder bent, al een medische achtergrond heeft of beroepschauffeur bent, doet u dit ook als u uw rijbewijs verlengt.
Tijdens de medische keuring kijkt de arts onder andere naar uw bloeddruk, gezichtsvermogen, of uw armen en benen goed functioneren en of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Hij of zij kan op basis van deze keuring stellen dat u niet of niet voldoende in staat bent om auto te rijden.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Risico's van een kijkoperatie in de buik
Zoals bij elke operatie, heeft u een kleine kans op: een bloeding. een ontsteking, bijvoorbeeld in uw buik of in de wondjes of een longontsteking. een bloedpropje in een bloedvat (trombose)