Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen. Dan komen al het zand en vuil eruit.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Mosselen bewaar je dus zo kort mogelijk in de koelkast, want snel bereiden is beter voor de versheid en de smaak. Moet je de zeevruchten toch bewaren, dan vanzelfsprekend in de koelkast in de originele verpakking die nog dicht is.
Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Ongekookte Mosselen in een geopende verpakking of zonder verpakking kunnen tot 1 dag in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gekookte Mosselen uit de schelp gehaald kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Laat de wilde mosselen 1 tot anderhalf uur weken op een koele plaats in zout water zodat ze zelf weer water opnemen en het overtollig zand en gruis in hun schelpen kunnen verwijderen.
Sommige mosselen hebben een zogenoemde baard. Dit is een plukje haar wat uit de mossel steekt. Trek het met je vingers of een mesje uit de mossel. Ook hebben sommige mosselen een 'pukkel' of ander soort schelpjes op de buitenkant zitten.
Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Niet weggooien, want dit komt door de verpakking. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt, ontspant de mossel zich en opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water na enkele tellen sluit de schelp zich.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.
Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open. Zitten ze in een afgesloten plastic bak, prik er dan met een vork gaatjes in. Het is absoluut verkeerd om mosselen in een bak water te bewaren. Verse mosselen zijn een bepekt aantal dagen houdbaar.
Mosselen die open zijn, kunnen niet meer worden gebruikt omdat ze niet goed zijn. Wanneer u mosselen uit de verpakking haalt, kunt u het beste onmiddellijk de goede van de slechte scheiden voordat u ze kookt.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Mosselen die stinken
Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.