Benodigde tijd: 3 uren. Algemeen stappenplan voor handdoeken wassen. Uiteraard ben je niet 3 uren actief bezig, maar gemiddeld duurt het wasprogramma dat je nodig hebt ongeveer zo lang. Ga tussentijds lekker wat anders doen, maar haal de handdoeken uit de wasmachine zodra deze klaar is!
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur. Bacteriën, schimmels en huismijt verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Laat je nieuwe handdoeken daarom een nachtje weken in koud water met wat azijn. Ten eerste worden de extra laagjes dan verwijderd en ten tweede fixeert dat de kleuren. Win-win! Was daarna je handdoeken op 60° en laat ze 't liefst aan de lijn drogen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Gemiddeld zo'n 200 minuten. Bij de wasmachines waarvan het Eco 40-60 programma wél langer duurt, wast het ook beter schoon.
De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee! 30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en als het kan een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur.
Standaard wasprogramma's. Deze wasprogramma's zitten op vrijwel elke wasmachine en worden veel gebruikt. Elk wasprogramma heeft een bepaald temperatuurverloop, toerental en bepaalde trommelbewegingen. Ook programmaduur en verbruik hangen af van het programma én van de hoeveelheid wasgoed in de wastrommel.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.