Vers gebruik van (veel) kippenmest is meestal niet gewenst, omdat bij de meeste gewassen tot een overdosis mest en dus het risico van verbranding en uit de naad groeien (veel loof, slappe en kwetsbare planten) van je planten kan leiden. Door de mest te composteren, minstens een half jaar, heb je dit risico niet.
Het is ook verstandig om een laagje compost toe te voegen en wie kippen heeft, kan nog een laagje kippenmest toevoegen. De laatste laag op de composthoop moet iets luchtigs zijn, bijvoorbeeld grasmaaisel, stro of bladeren.
Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd. U kunt de mest ook gebruiken door een handvol aan het water in een gieter toe te voegen om uw bloemen een voedzame douche te geven.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Als je de kippenmest puur gebruikt, zal het niet goed aflopen met je planten, maar meestal (hier dan toch) wordt de mest gemengd met ander plantaardig en dierlijk afval en dan maak je hele mooie compost.
Kippenmest wordt veel gebruikt omdat er veel sporenelementen, kalk. Organische stof en bemestingswaarden inzitten zoals stikstof, kali en fosfaat. Droge kippenmest is een goede en complete meststof voor het bemesten van je tuin, je moestuin en het mooi houden van je gazon.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Gedroogde kippenmest is geschikt voor de basisbemesting van je siertuin, gazon en moestuin. De korrel is makkelijk te strooien en stuift niet.
Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden. Een bijbemesting met een NPK-meststof mag men pas geven als de planten goed aan de groei zijn.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Reacties. Nee niet slecht of schadelijk, hooguit onsmakelijk en die witgroene smurrie krijg je lastig uit de kleren. Op de kippenstartpagina (zie link) gaven ze het volgende antwoord: "Onder invloed van zon en regen verdwijnt de kippenmest snel tussen het gras.
Bekijk op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt. Gemiddeld gebruik je ongeveer één kilo per 10 m2.
Heeeeel slecht voor de hond om kippenpoep te eten. In kippenpoep zit veel fosfor en daar krijgt een hond het van aan haar nieren.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Als hij te vochtig is, moeten u de rottende delen verwijderen. U kunt er ook wat houtsnippers doorheen mengen om het vocht te absorberen. Compost moet eens in de twee maanden worden gekeerd. In dat geval zal hij aarde produceren waarmee u na zes tot maanden uw tuin kunt bemesten.
Een keer in de week omscheppen is misschien ideaal, maar ik probeer het tenminste een keer per maand te doen. Vraag 2: Hoe komt het dat organisch materiaal inzakt? Voeg water toe. Als de inhoud erg droog is, voeg je een beetje water toe.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.