Breng een pan water aan de kook en kook hierin de maiskolven in 12 min. gaar. Giet af en leg de maiskolven op een bord. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met het zeezout.
Maïskolven kun je heel gemakkelijk koken. Maak de maiskolven eventueel schoon (als je verse gebruikt) en breng een grote pan met water aan de kook. Leg of zet de maiskolven rechtop in de pan en kook circa 15-20 minuten. Je kunt eventueel nog een klontje boter of een schep suiker aan het kookwater toevoegen.
Doe de mais in de pan en laat het geheel gemiddeld 20 minuten koken. Om de precieze kooktijd in te schatten moet je even kijken naar de mais. Bij een kleine maiskolf met lichtgele korrels geldt een kooktijd van 10-12 minuten. Voor een grote kolf met grote gele korrels 15-20 minuten.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Leg op ieder vel folie een voorgekookte maiskolf en wikkel het aluminiumfolie er goed omheen. Leg de in aluminiumfolie verpakte maiskolven nog zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven en klaar zijn ze. Haal ze uit het aluminiumfolie en strijk er nog even overheen met een klontje boter voor je ze serveert.
Met maïs kun je best wat kanten op. Je kunt het rauw eten door een salade of in de oven roosteren met een beetje boter.
Kook de kolven in ruim water zonder zout; dat maakt de korrels taai. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen. Met een klontje boter en wat zout serveren.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Is dat een feit of een fabel? Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Maïskolven horen bij aankoop gesloten te zijn en een fris lichtgroen blad te hebben. Het is belangrijk dat de korrels niet uitgedroogd zijn. Dit kan aangeven dat de maïs oud en is en niet meer lekker zoet smaakt. De maïs moet licht van kleur zijn.
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
Makkelijk maïskolven pellen
Dé truc om maïskolven te pellen met de snelheid van het licht (en zonder ergernis) is namelijk om de maïskolven met bladeren en al te koken. Na het koken haal je de hele handel er namelijk zó af.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn. Het meest wordt Zea mays gebruikt.
Mais stomen
Doe de kolven in een stoommandje en zorg dat er water onder het mandje in de pan zit. Zorg voor voldoende water, maar let er wel op, dat de mais niet in aanraking komt met het water. Laat het geheel 7 tot 8 minuten stomen. Ook nu is de mais klaar om geconsumeerd te worden.
Alhoewel je het wel zou denken, vanwege de koolhydraten en fructose ( 3,2 gram fruitsuikers per 100 gram) is maïs geen dikmaker. Zoals eerder geschreven bevat het erg veel voedingsvezel, wat de spijsvertering reguleert en zorgt voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel.
Beperk groenten met harde nerven, kolen (met uitzondering van bloemkool, broccoli), rode paprika, spinazie, rauwkost en vezelige/draderige groeten zoals asperges, schorseneren, bleekselderij, erwten, maïs, peulvruchten en noten.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Zoals bovenstaand al vermeld, dient maïs eerst geweekt en gekookt te worden voor gebruik. Dit is niet lastig, sterker nog: heel simpel! Week de maïs 24-48 uur voordat je het gaat koken.
Kan ik ook voorgekookte maiskolven gebruiken? Je kunt vacuümverpakte maiskolven gebruiken, je hoeft deze dan maar 5 minuten te koken/te verwarmen, maar deze zullen minder smaakvol zijn.
Dit is onze ultieme tip: smeer jouw maiskolf in met wat kruidenolie van knoflook, korianderblad, persillade mix en peterselie. Grill de maiskolf in een grillpan en maak het af met een klontje boter. Heerlijk!