Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Handige richtlijnen bij het laten afkoelen zijn: Wanneer je het water kookt is het 100 graden. Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Als je kopje thee koud is geworden kun je het dus best in de microgolfoven opwarmen voor 15-20 seconden. Dit beïnvloedt de smaak niet en laat je zonder extra schadelijke stoffen verder genieten van je thee.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Thee ken buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten tannine, wat zorgt voor de droge smaak die er bij thee hoort. Tannine kan aan de weefsels in je spijsverteringskanaal schade aanrichten, in je buik dus.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je thee bitter kan gaan smaken. De meest voor de hand liggende oorzaak is het te lang laten trekken van de thee. Hoe langer de theeblaadjes in het water trekken, des te meer smaak deze af gaan geven. Voorkom dat je thee te lang laat trekken en bitter gaat smaken.
'Echte' thee is officieel thee die afkomstig van de theeplant, die Camelia sinensis heet. Van de jonge blaadjes van deze plant worden verschillende soorten thee gemaakt, namelijk: witte thee. groene thee.
Voor een kop thee gebruik je ongeveer 2 gram losse thee, dit is 10 gram per liter. Zet je een hele pot thee, kijk dan van te voren even hoeveel water erin gaat en spoel de pot een keer om met kokend water om hem voor te verwarmen.
Bereiden van groene en witte thee
Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 85 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld.