Laat de pan een uurtje op de temperatuur inbranden waarop de olie verdampt. Dit is rond de 200 graden Celsius en afhankelijk van de gebruikte olie.
Stappen voor het inbranden van gietijzeren pannen:
Breng een dunne laag plantaardige olie of reuzel aan op het hele oppervlak van de pan, zowel binnen als buiten. Plaats de pan in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°C en bak deze gedurende 1 à 2 uur. Laat de pan afkoelen in de oven.
In de oven inbranden is het beste voor alle gietijzeren pannen. Omdat je in de oven de hele pan goed verhit, ook wanneer je pan een grote diameter en hoge randen heeft zoals bij een wokpan. Uiteraard moet dit dan wel in je oven passen.
Na aanschaf van je de Buyer plaatstalen pan was je de pan eerst af met heet water.Zorg dat je de pan goed afdroogt.Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Gebruik zuiveringszout of zout om aangekoekte etensresten weg te schrobben .
Strooi koosjer zout, grof zeezout of baking soda over de bodem van je koekenpan. Gebruik een papieren handdoek of zachte schrobborstel om etensresten uit de koekenpan te schrobben. Spoel het gietijzer lichtjes af om restjes zout of baking soda te verwijderen.
Was en droog het eerst grondig (vergeet niet om een schuursponsje of schoonmaakmiddel te gebruiken) en zorg ervoor dat het oppervlak goed bedekt is met vet of olie wanneer u er voor het eerst in kookt . Gebruik nooit een antiaanbakpan op vol vuur - oververhitting zal vrijwel zeker de coating beschadigen.
Nee.Een nieuwe anti-aanbakpan is in principe altijd klaar voor gebruik. Al is het natuurlijk geen slecht idee de pan even schoon te maken voor het eerste gebruik. Een anti-aanbakpan hoeft niet te worden ingebrand, zoals bijvoorbeeld een carbonstalen/plaatstalen of (lichtgewicht) gietijzeren pan.
Normaal gesproken kunt u een nieuw gekochte antiaanbakpan direct gebruiken zonder deze te kruiden . Sommige fabrikanten raden echter aan om de pan te kruiden voor het eerste gebruik om de antiaanbakeigenschappen en levensduur te verbeteren.
Als het de eerste keer is dat er eten aanbrandt op de pan, zou het goed moeten zijn . Anders is het niet ideaal om door te koken of eten uit een aangebrande pan die niet is schoongemaakt. Probeer een aangebrande pan zo snel mogelijk schoon te maken nadat deze is aangebrand, zodat de chemicaliën niet op uw eten terechtkomen.
Afwasmiddel voor vaatwassers
Doe ongeveer 2 dl water in de pan, voeg het vaatwasmiddel toe en kook het ongeveer 10 minuten (langer geeft geen beter resultaat). Maak de pan daarna schoon met water en gewoon vloeibaar afwasmiddel (voor de handafwas) - gebruik eventueel een spons.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Waarom verbrandt mijn pan eten? Het kan een gebrek aan vloeistof in de pan zijn, water of olie, of gewoon niet genoeg . Een andere zaak is om ervoor te zorgen dat u niet met een te hoge temperatuur kookt.
Als de pan is afgedekt en het vuur onder de pan is uitgedraaid, moet de pan helemaal afkoelen voordat je de deksel er weer af kunt halen. Doe je dit te vroeg en is het vet nog heet, dan kan er door de toestroom van zuurstof opnieuw een vlam ontsteken.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Stap 1: Maak de pan goed schoon met wat warm water. Stap 2: Droog de pan goed af. Stap 3: Zet de pan op het grootste en hoogste vuur en laat deze warm worden tot deze begint te walmen. Stap 4: Wanneer de pan gloeiend heet is giet je een halve theelepel olie die niet snel verbrand in de pan.
Gietijzer zonder anti-aanbaklaag
Wanneer je gietijzeren pannen gaat kopen, weet je zeker dat ze levenslang meegaan. Het is een zwaar en duurzaam materiaal, bestand tegen hoge temperaturen.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor gaat er bijna geen warmte verlopen en gaat alle energie naar de pan.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
Helpt verbranden van je olie te voorkomen als je het op het vuur laat staan. De pan is heet, je doet er olie in en volgt vrijwel direct met voedsel. Het voedsel koelt de olie af en terwijl het kookt en water afgeeft, reguleert het de temperatuur van de olie.
Was je antiaanbakpan met warm water, een zachte spons en afwasmiddel. Droog goed af. Verwarm je pan op middelhoog vuur gedurende ongeveer 30 seconden. Giet 1 theelepel neutrale olie (zoals plantaardige, avocado- of olijfolie) in de pan en draai om te coaten.
Het inbranden van een gietijzeren pan duurt meestal 1 tot 2 uur.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Als u uw gietijzeren kookgerei per ongeluk te lang op een warmtebron laat staan, kunnen etenswaren, marinades en sauzen verbranden en aan het oppervlak blijven plakken . De oplossing: Gebruik een pannenschraper om aangekoekt eten te verwijderen. Als het probleem aanhoudt, laat dan een beetje water in de pan 3-5 minuten sudderen en gebruik dan de schraper.