Wacht totdat al het ijs gesmolten is Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten. Laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe vriezer in gebruik nemen.
Wacht 24 uur voordat je de vriezer inschakelt
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.
De meeste vriezers hebben een lekbak. Zet deze voor de uitloop en laat het gesmolten ijs hierin stromen. Je herkent de uitloop aan een kleine pijp of rubberen slang aan de onderkant van de vrieskast of vrieskist. Je kunt ook een handdoek in de vriezer leggen om resterend dooiwater op te vangen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
Zoek eerst de lekbak onderin de koelkast, meestal aan de voor- of achterkant. Verwijder het voorste rooster aan de onderkant van de koelkast door op de lipjes te drukken of het los te schroeven, afhankelijk van het model.Zodra het rooster eraf is, schuift of trekt u de lekbak voorzichtig naar buiten .
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs.
In een koelkast die uit staat, blijft uw eten ongeveer 4 uur goed. In een halfvolle vriezer die uit staat, blijft uw eten ongeveer 24 uur goed.In een volle vriezer is dit 48 uur.
Laat het apparaat 3 uur staan. Steek de stekker er dan in en zet het aan. Laat het apparaat dan een nachtje staan om te stabiliseren voordat u er verse etenswaren in doet.
Installeer het toestel op zijn definitieve plek en wacht 3 tot 6 uur alvorens hem opnieuw in te schakelen. Onthoud ook dat het enkele uren duurt vooraleer het toestel zijn gebruikstemperatuur bereikt heeft. Stop je diepvriesproducten dus niet onmiddellijk weer in de diepvries!
Als u ooit een koelkast met vriezer hebt verplaatst, of er zelfs een gloednieuwe hebt gekocht, weet u dat u ze de tijd moet geven om te bezinken nadat u ze weer hebt neergezet. Wacht 24 uur voordat u uw koelkast aansluit, om schade aan de compressor te voorkomen en om een goede oliecirculatie te garanderen .
Hoe lang moet ik wachten nadat ik mijn vriezer heb ontdooid voordat ik hem weer aanzet en er weer etenswaren in doe? Nadat u uw vriezer hebt ontdooid en de stroom weer hebt ingeschakeld, kunt u direct bevroren etenswaren bewaren.
Indien u een diepvries/koelkast zelf afhaalt en plat vervoert, dan zal u een uurtje moeten wachten voor u het toestel kan gebruiken. Vroeger was dit 24u, maar de huidige diepvriezers/koelkasten gebruiken niet meer hetzelfde gas als vroeger, waardoor een uur voldoende is.
Wanneer je de vriezer wel goed vervoerd hebt kan je deze 30 min tot 4u laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Je kijkt hiervoor best in de handleiding van het apparaat. Ontdek ons assortiment koelkasten en diepvriezers.
Over het algemeen is het raadzaam om uw vriezer minstens één tot twee keer per jaar te ontdooien, of wanneer de ijslaag dikker is dan 3-5 mm.
Door de vriezer regelmatig te ontdooien en schoon te maken, voorkomt u ijsvorming. Nadat de vriezer is ontdooid, maakt u deze schoon met een oplossing van warm water en baking soda om voedseldeeltjes of vloeistoffen te verwijderen en ijsvorming te beperken. Controleer ook de staat van uw deurrubbers en vervang ze wanneer ze versleten zijn.
Heb je veel ijs in de vriezer, dan is dat het gevolg van vochtige lucht die is gecondenseerd, en die vervolgens is bevroren op de binnenwanden van je vriezer.
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer.
De lekbak achter de koelkast vangt het ontdooide ijs op dat naar buiten lekt en is daarom een van de meest nuttige onderdelen in elke koelkast. Het is belangrijk om de lekbak af en toe schoon te maken, om verstoppingen in de afvoer te verwijderen en ervoor te zorgen dat er zich geen water in of buiten het apparaat ophoopt.
Reinigen van de ontdooiafvoerbuis
U kunt het afvoergat doorspoelen met een oplossing van 1 eetlepel baking soda en 2 kopjes heet kraanwater . Gebruik een vlees-/kalkoenbaster om de oplossing in het afvoergat te knijpen en de afvoerbuis door te spoelen. Wanneer het schoon is, hoort u water in de lekbak eronder stromen.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat.