Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Mijten en parasieten in het hok
Ongedierte is vaak de oorzaak dat kippen 's nachts niet meer naar hun hok willen gaan. Vooral bloedluis is een boosdoener, een parasitaire mijt die in kippenhokken leeft en eieren legt in de hoeken en kieren van het hok, meestal in de buurt van de nestkasten.
Re: Hoe kippen leren om in hun hok te slapen
Gewoon ze iedere avond helpen het hokje in te gaan,totdat ze het snappen en het vanzelf gaan doen. Als er een trapje is,ze een beetje begeleiden bij het naar boven gaan. Sommigen leren het heel snel,andere kunnen er weken Over doen.
Re: Water en voer in het nachthok? Kunt beter in het nachthok voer en water geven als er buiten. Voer kan buiten nat worden; is nooit goed.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Dient het hok alleen als nachthok, dan is een vierkante meter per drie kippen van gemiddeld formaat voldoende. Verblijven de kippen langdurig in het hok en de ren en hebben ze verder geen uitloopmogelijkheden, dan is een afmeting van 3m2 per kip wenselijk.
Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken. Kou is voor kippen veel minder erg voor ze dan tocht en vocht. Daarvan kunnen ze echt ziek worden.
Kippen stellen niet heel veel eisen aan hun huisvesting, zolang ze maar droog en tochtvrij zitten en er toch voldoende ventilatie is. Een kachel aanleggen is dus niet nodig. In het hok moeten legnesten en zitstokken zitten. Zorg wel voor schaduw .
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.