De ideale doorlooptijd voor een espresso ligt tussen de 23 – 30 seconden. Hoeveel seconden dit precies zijn is onder andere afhankelijk van de maalgraad. Die moet niet te fijn en niet te grof zijn voor de espresso.
Als het zetten te lang duurt is dat ook niet goed. Dan wordt de koffie bitter. Voor een echte espresso moet de extractietijd tussen de 22,5 en 27,5 seconden liggen. Bij een volautomaat duurt het zetten vaak niet meer dan een halve minuut.
De meeste barista's gebruiken rond de 7 gram koffiebonen voor een espresso. Het doel is dat je uiteindelijk 25 – 30 ml espresso hebt in 25 – 30 seconden. Zorg ervoor dat je de koffiebonen zo fijn maalt als suiker, en laat de gemalen koffie in de piston vallen.
Hoe herken je een goede espresso? Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
Dus voor één kopje espresso heb je 30ml aan water nodig. Denk er aan wanneer je een dubbele espresso wil bereiden dat je ook het dubbele aantal ml aan water gebruikt!
Maak de perfecte espresso.
Een 30ml espresso maak je in 24-30 seconden. Laat de koffie lopen, in het begin zal het een dikke, stroperige straal zijn, daarna wordt het meer koffie-achtig en aan het einde van de tijd gaat het sneller.
Wat is de optimale druk? Tussen de 7 en 9 bar is optimaal voor een perfecte espresso-extractie. Je kunt dan rekening op een romig, rijk en gebalanceerd drankje met een mooie cremalaag.
Hoe bereid je een dubbele espresso? Bij het bereiden van een dubbele espresso wordt twee keer zoveel water en dubbele hoeveelheden koffie gebruikt als bij een gewone espresso. De manier waarop de machine is afgesteld is erg belangrijk bij het zetten van een dubbele espresso, net als bij een gewone espresso.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt 15-20 gram water van zo'n 93 °C door 7a10 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden.
Als de brouwtemperatuur te laag is (lager dan 85° Celsius), zal de espresso waterig en zuur smaken omdat niet alle aromatische stoffen uit de gemalen koffie zijn vrijgekomen. De brouwtemperatuur voor espresso moet idealiter tussen 88 ° Celsius en 94 ° Celsius liggen.
Bereiding van espresso
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie), wordt water van zo'n 95 °C door 7 gram koffie gestuwd, aan een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden. De meeste espressoliefhebbers maken dubbele shots, met minimaal 14 gram koffie voor zo'n 40 – 60 ml.
Een barista moet op een professionele manier koffiebonen kunnen branden. Een barista moet zintuiglijk kunnen waarnemen. Dit betekent dat hij/zij verschillen tussen koffie moet kennen door te proeven, ruiken en kijken. Een barista moet melk op kunnen schuimen, moet kunnen malen, maar moet ook hygiënisch kunnen werken.
1. De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.SB. De De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.SB is uit ons uitgebreide onderzoek gekomen als de beste espressomachine van 2022. Dit espresso apparaat is geschikt voor zowel verse koffiebonen als gemalen koffie.
Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.
Een flinke kop koffie (200 ml) bevat ongeveer 125 mg cafeïne. Dat zorgt voor een extra urine-uitscheiding van ongeveer 150 ml. Er blijft dus nog 50 ml vocht achter in je lichaam. Notoire koffiedrinkers worden zelfs nog iets beter gehydrateerd, zij ervaren ook minder aandrang om te plassen.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.