Hieronder vind je de leidraad voor JOUW perfecte eitje: 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 à 6 minuten voor een half zachtgekookt ei. 8 à 10 minuten voor een hard gekookt ei.
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
Het broodje is waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw door de plaatselijke bakkers vorm en smaak gegeven. Oud Ommenaren komen van heinde en verre om rond Sinterklaas een voorraadje van deze "zuute plassies" in te slaan. Waar de naam van het broodje vandaan komt, is evenzeer een geheim als het recept ervan.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
De kooktijd van een middelgroot ei, direct in kokend water is: Zachtgekookt ei: 3 a 4 minuten. Half zachtgekookt ei: 4 a 5 minuten. Hardgekookt ei: 7 a 8 minuten.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Weet wanneer je een gebarsten ei gewoon op kunt eten.
Als het ei barst terwijl het water al kookt, kun je het gewoon opeten; en als de scheur niet te groot is, zal het ei verder ook normaal gekookt worden. Als een ei gebarsten is voordat je het gaat koken, kook het dan niet.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Met de Clack eiertikker (of ei onttopper) haal je simpel en snel het topje van een gekookt ei af. Geen gepiel meer dus met eierschillen. De Clack eiertikker heeft een dopje met scherpe rand en daaraan een lange steel waar een balletje omheen zit.
Ongeveer 40% van de eieren wordt gelegd met het spitse uiteinde van het ei naar voren gericht terwijl de meerderheid (60%) van de eieren gelegd wordt met de bolle kant eerst. Wat nu bepalend is voor welke kant het eerst verschijnt bij het leggen, weet men niet zeker.
Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben. Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn, in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt rauwe eieren invriezen. Maar wel zonder eierschaal. Als je hele eieren invriest, barst de schaal doordat het ei iets uitzet. Er komen dan stukjes eierschaal in je ei en er kunnen schadelijke bacteriën in het ei terechtkomen.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken. Dat is nog eens goed gebruik maken van kleuren!
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Eieren bevatten een belangrijke hoeveelheid proteïnes die je kunt gebruiken voor je haar. Ook bevatten ze biotine, wat een goede haargroei ook bevordert door de productie van keratine. Denk eraan dat je wel het hele ei moet eten om effect te willen hebben. Let erop dat proteïnes het belangrijkst zijn voor haargroei.
Als je er niet voldoende van binnenkrijgt via je voeding, maakt je lever het daarom zelf aan. Een eidooier bevat tussen de 186 – 200 mg cholesterol. Je lever produceert 800 tot 900 mg cholesterol per dag. Dat is meer dan vier keer zoveel cholesterol als er in één ei zit.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.