Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt. Wij controleren u ook als u buiten Nederland woont of verblijft en een uitkering ontvangt.
U mag ieder jaar maximaal 20 dagen vakantie opnemen, bijvoorbeeld om naar het buitenland te gaan. Weekenden en feestdagen tellen niet mee. Heeft u uw uitkering niet het hele jaar (van januari tot en met december)? Dan heeft u minder vakantiedagen.
Wij kunnen u maximaal 4 weken per jaar vrijstellen van uw sollicitatieplicht voor vakantie. En uw plannen mogen uw re-integratie niet in de weg staan.
Ik ga met vakantie
Wij controleren of u zich aan uw plichten houdt. Gaat u met vakantie in of buiten Nederland en geeft u dat niet of te laat aan ons door? Dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete.
UWV zal nooit contact met u opnemen via deze bronnen. Wij verzamelen hieruit alleen informatie die invloed kan hebben op uw recht op uw uitkering. Daarom controleren wij ook regelmatig via IP-adressen of u onder andere in of buiten Nederland bent.
Wij controleren of u zich aan uw plichten houdt. Gaat u met vakantie in of buiten Nederland en geeft u dat niet of te laat aan ons door? Dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete.
Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.
Hoe vraag ik vakantie aan als ik ziek ben? Je vraagt je vakantie op de gebruikelijke manier aan bij je werkgever of leidinggevende. De bedrijfsarts onderzoekt dan of er medische bezwaren zijn tegen je verlof- of reisplannen. Als je leidinggevende toestemming geeft, mag je op vakantie.
Opbouw vakantie bij ziekte
Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Een WW-uitkering mag u binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen. Buiten de EU, EER of Zwitserland kunt u niet uw WW-uitkering meenemen. Op de website van Nederlandwereldwijd leest u of u uw WW-uitkering kunt meenemen naar het buitenland. Een Wajong-uitkering voor jonggehandicapten mag u niet meenemen.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
Wij gebruiken alleen de persoonsgegevens die we echt nodig hebben. Bijvoorbeeld waar u heeft gewerkt, hoelang, en wat u verdiende. Zo beslissen we of u een uitkering kunt krijgen en wat de hoogte is. Met de gegevens over uw gezondheid bepalen we bijvoorbeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent.
Via een telefonische controle gaan wij na of u de juiste informatie over uzelf en uw situatie doorgeeft. En we controleren of u alle wijzigingen in uw situatie doorgeeft en of u dit op tijd doet. Ook controleren we of u zich houdt aan uw plichten om te re-integreren en actief te solliciteren.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.
Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.
Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen. Op deze uitkering primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Na één jaar ziekte kun je een hogere ziekte-uitkering ontvangen als je bedrijf of vrij beroep volledig werd stopgezet omwille van je arbeidsongeschiktheid. Informeer tijdig bij je sociaal verzekeringsfonds. Ziekte-uitkeringen zijn belastbaar. In bepaalde gevallen wordt er bedrijfsvoorheffing ingehouden.
Heeft u een WIA-, WAO-, Wajong- of Waz-uitkering? Dan mag u langer dan 20 werkdagen per jaar op vakantie. Maar u moet dit 2 weken van tevoren doorgeven via het wijzigingsformulier WIA, WAO, Waz of Wajong op Mijn UWV. Als u in Nederland langer op vakantie gaat, hoeft u dit niet door te geven.
Tijdens uw vakantie heeft u geen sollicitatieplicht. De periode waarin u minimaal 4 keer moet solliciteren verlengen wij met het aantal vakantiedagen dat u heeft doorgegeven.
Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.