Let op: Gaat u op vakantie naar het buitenland? Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV mag u elk jaar maximaal 20 werkdagen achter elkaar op vakantie.
Een Wajong-uitkering kunt u niet meenemen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. Een uitkering op basis van de Toeslagenwet kunt u in principe niet meenemen naar een ander land. Kijk voor meer informatie over uitkeringen meenemen naar het buitenland op de website van UWV.
Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt. Wij controleren u ook als u buiten Nederland woont of verblijft en een uitkering ontvangt.
Als u een WW-uitkering heeft, heeft u per jaar 20 vakantiedagen. U krijgt tijdens de vakantie uw uitkering doorbetaald. Bent u een deel van een jaar werkloos? Dan krijgt u alleen voor dat deel van het jaar vakantiedagen.
U mag maximaal 28 dagen per kalenderjaar, met behoud van uitkering, in het buitenland verblijven. U hoeft geen aaneengesloten periode van 28 dagen in het buitenland te zijn. U mag dit ook spreiden over het kalenderjaar.
UWV zal nooit contact met u opnemen via deze bronnen. Wij verzamelen hieruit alleen informatie die invloed kan hebben op uw recht op uw uitkering. Daarom controleren wij ook regelmatig via IP-adressen of u onder andere in of buiten Nederland bent.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
Gaat u met vakantie in of buiten Nederland en geeft u dat niet of te laat aan ons door? Dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete. Als u te veel uitkering ontving, dan moet u, naast de boete, dat bedrag terugbetalen.
Tijdens uw vakantie heeft u geen sollicitatieplicht. De periode waarin u minimaal 4 keer moet solliciteren verlengen wij met het aantal vakantiedagen dat u heeft doorgegeven.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Als u uw uitkering wilt stoppen, dan geeft u dit aan ons door met het formulier 'Doorgeven wijzigingen als u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft'.
Financieel gezien zou de WIA gunstiger zijn, omdat deze gebaseerd is op je loon, terwijl de Wajong is gebaseerd op het minimumloon (en als je jonger dan 23 bent op het minimumjeugdloon).
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
Voldoet u aan de voorwaarden voor Wajong? Dan kunt u een Wajong-uitkering krijgen. De uitkering is maximaal 75% van het minimumloon.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Heeft u uw vakantie gepland? Dan geeft u uiterlijk 1 dag voordat u met vakantie gaat uw vakantieperiode aan ons door. Dit doet u met het 'Wijzigingsformulier WW'.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
Bij een telefonische controle bespreken we of de gegevens die wij van u hebben juist zijn. Ook vragen wij u naar uw situatie en of daar veranderingen in zijn (geweest). Dat is niet omdat wij denken dat u zich niet aan de regels houdt. Iedereen die een uitkering krijgt kan door ons gecontroleerd worden.
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'. Dit overzicht heet het verzekeringsbericht.
Wij gebruiken alleen de persoonsgegevens die we echt nodig hebben. Bijvoorbeeld waar u heeft gewerkt, hoelang, en wat u verdiende. Zo beslissen we of u een uitkering kunt krijgen en wat de hoogte is. Met de gegevens over uw gezondheid bepalen we bijvoorbeeld in welke mate u arbeidsongeschikt bent.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.