Bij gebruikt van de aerochamber is het belangrijk om te controleren dat het klepje heen en weer gaat tijdens het ademhalen. Iedere voorzetkamer moet na een jaar vervangen worden.
Belangrijk: vervang een voorzetkamer ieder jaar.
Voor de veiligheid en vanwege de hygiëne wordt aangeraden om een voorzetkamer maximaal één jaar te gebruiken1. Jaarlijks vervangen is belangrijk om een optimale werking te kunnen garanderen.
Een voorzetkamer maak je het beste 1 keer per week schoon met een warm sopje met afwasmiddel. Moet je vaker puffen, dan moet je ook vaker je voorzetkamer schoonmaken. De voorzetkamer haal je helemaal uit elkaar. Als het ventieltje oud of kapot is, kun je deze ook meteen vervangen.
Het spuitbusje tegelijk met de inademing indrukken (soorten verstuivers: dosisaërosol, spuitbusje). Bij een verstuiver met voorzetkamer: bij volwassenen is vijf keer rustig in- en uitademen voldoende, bij kinderen vijf tot tien keer.
De patroon kan in de Novolizer blijven tot hij opgebruikt is, of tot 3 maanden na opening van de patroonhuls. Let op: de patronen van Salbutamol Novolizer 100 microgram mogen alleen worden gebruikt in de Novolizer poederinhalator. Gebruik 1. Houd de Novolizer tijdens het gebruik altijd horizontaal.
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.
Bij het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) bestaat de kans op heesheid en het krijgen van een schimmel in de mond. Daarom wordt geadviseerd om na het inhaleren met een masker/kapje, het gezicht te wassen en de mond te spoelen. Bij het gebruik van een mondstuk adviseren wij de mond te spoelen.
De AeroChamber Plus maakt een fluittoon tijdens gebruik. Adviseer de cliënt rustiger in- en uit te ademen. 1 Pas handhygiëne toe. 2 Maak schoon werkveld en zet daarop de benodigdheden binnen handbereik.
Na gebruik van een poederinhalator uw mond spoelen. U voorkomt hiermee gaatjes (tandcariës).
De voorzetkamer kan permanent worden beschadigd als die in de vaatwasser wordt gereinigd bij een temperatuur boven de 70°C. Lees hier de reinigingsinstructies.
Spoel de voorzetkamer na met water en zeepsop. Laat de voorzetkamer daarna gewoon aan de buitenlucht drogen, dus niet afdrogen, föhnen, ook niet op de verwarming / radiator zetten. Een alternatief voor deze stap is de voorzetkamer voorbehandelen met enkele pufjes, voordat de te inhaleren medicatie wordt gebruikt.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
» Waarom is het belangrijk een voorzetkamer te gebruiken? Het gebruik van een voorzetkamer bij een dosisaërosol is belangrijk. De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen.
De AeroChamber voor het eerste gebruik en daarna eenmaal per week schoonmaken. Haal de AeroChamber uit elkaar (let op: het mondstuk zit vast!). Was de onderdelen in een schoon sopje en lauw water (zonodig weken). De AeroChamber niet afspoelen, niet afdrogen maar het water eraf schudden en aan de lucht laten drogen.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
Neem 1 puf per keer. U ademt 5 keer rustig in en uit met deze voorzetkamer. Spoel daarna uw mond. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inademt met een apparaatje.
- Plaats het mondstuk van de voorzetkamer tussen je tanden en sluit je lippen om het mondstuk. Of plaats het kapje zoveel mogelijk over je neus en mond. - Activeer het voorgeschreven medicijn in de voorzetkamer door de verstuiver in te drukken. - Adem 10 keer rustig in en uit door de voorzetkamer.
Een inhalatiekamer met ventiel is een voorzetkamer die helpt meer medicatie in uw longen toe te dienen, daar waar het nodig is. Een voorzetkamer is een algemene term voor een buisvormig opzetstuk dat het mondstuk van de inhalator verlengt en de medicatie naar uw mond stuurt.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd. U kunt hartkloppingen, trillende handen of hoofdpijn krijgen.
De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven bij goed gebruik nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Het is belangrijk dat je een puffer op de juiste manier gebruikt. Dit juiste gebruik verschilt per puffer (lees hier meer).
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.