Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als het bloeden doorgaat, nadat u 2 keer 5 minuten de neus dichtgeknepen heeft.
Een heftige neusbloeding, die niet stopt: De huisarts brengt meestal een neustampon in om de bloeding te stoppen. Als de neusbloeding niet stopt, verwijst de huisarts u door naar de KNO-arts. Hij kan u ook naar de afdeling Spoedeisende Hulp verwijzen.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
U kunt met uw huisarts contact opnemen, indien: het bloeden doorgaat nadat u twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen heeft; u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding heeft; u regelmatig een neusbloeding heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.
Een spontane bloedneus, vooral als het een heftige bloedneus betreft, kan behoorlijk schrikken zijn. Echter, over het algemeen zijn bloedneuzen niet ernstig en kun je ze binnen tien minuten zelf stoppen. Bloedneuzen komen vaak voor. Ze ontstaan door een bloeding in het neusslijmvlies.
Wat is een neusbloeding? Een neusbloeding is meestal een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Het is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Er lopen veel bloedvaatjes door dit slijmvlies. Deze kunnen stukgaan waardoor uw neus kan gaan bloeden. Er zijn meerdere redenen waarom dit gebeurt. Het kan spontaan gebeuren bij droge lucht, op oudere leeftijd of door een te hoge bloeddruk.
Plaats een plastic zak met fijngestampte ijsklontjes op de neus, als het bloeden nog niet helemaal is gestopt. Gebruik bij het slapen gaan een extra hoofdkussen, zodat uw hoofd iets hoger ligt.
Meestal gaat het om een bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dat is vervelend, maar meestal onschadelijk.
Leefregels. Het is niet verstandig om de eerste twee weken na een bloedneus de neus te snuiten, ophalen van de neus mag wel. Onderstaande leefregels gelden voor de eerste paar dagen na de behandeling van een bloedneus. Bij inspanning en opwinding stijgt uw bloeddruk en er is een kans op een nieuwe neusbloeding.
Laat het slachtoffer de neus tien minuten dichtknijpen.
Spontane bloedneuzen komen vaak voor en zijn over het algemeen ongevaarlijk. In het neusslijmvlies zitten vele kleine bloedvaatjes die zeer gevoelig zijn. Wanneer hier een scheurtje in komt, bijvoorbeeld door hard niezen of neuspeuteren, ontstaat er een spontane bloedneus.
Wanneer je neuspoliepen hebt, verergeren de symptomen als je ligt. In principe zijn poliepen in de neus onschadelijk. Neuspoliepen kunnen door hun grootte of aantal op een gegeven moment symptomen en klachten geven. Ze kunnen de neus verstoppen, waardoor ademhaling, reuk en smaak verstoord raken.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Kwaadaardigheid. Er bestaan kwaadaardige neuspoliepen, maar deze komen zeer zelden voor. Wanneer een poliep een niet geheel normaal uiterlijk heeft en/of maar aan één kant voorkomt, is het altijd nodig om de poliep geheel of gedeeltelijk te verwijderen.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.
Neusspray (otrivin of nasivin (= xylometazoline)) is een zeer goed middel tegen neusbloedingen, omdat de bloedvaten hierdoor sterk samenknijpen. Twee à drie pufjes in beide neusgaten, om de zes uur, gedurende drie dagen.
uw hoofd tijdens het slapen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op twee kussens; het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom, Marcoumar en/of aspirine, in overleg met de arts staken.
Dichtbranden: De behandelaar brandt een bloedend bloedvaatje dicht (dit noem je ook wel coaguleren). Dit gebeurt nadat de neus verdoofd is. Tamponneren: Dit gebeurt bij een bloeding die hoog in de neus zit. Of waarvan de plaats niet precies is vast te stellen.
Bij een bloedneus houd je het hoofd juist naar voren en niet naar achteren. Wanneer je het hoofd van je kind achterover houdt, loopt het bloed de keel in waardoor het kind het bloed doorslikt. Niet lekker en je kind kan er misselijk van worden.