Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week.
Meestal gaat diarree na een paar dagen vanzelf weer over. Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting, heftige buikpijn, suffigheid, weinig plassen of als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, raden we aan naar de huisarts te gaan. Diarree kan ook langdurend (chronisch) zijn.
Oorzaken van diarree. Diarree wordt vaak veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten. Maar ook medicatie, lactose-intolerantie, kunstmatige zoetstoffen of spijsverteringsstoornissen kunnen diarree tot gevolg hebben. Ook het coronavirus kan cellen in de darmen infecteren en zich daar vermenigvuldigen.
Neem binnen 24 uur contact op met de huisarts of huisartsenpost als u: Waterdunne diarree heeft en dit langer dan 3 dagen duurt. Ouder dan 70 bent en al langer dan 24 uur diarree heeft, langer dag 8 uur niet heeft geplast of als u koorts heeft.
Wanneer de diarree langer dan 3 weken aanhoudt, spreken we van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen, zoals: een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie); chronische inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn);
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
Ontkleurde of witgele poep (ontlasting) kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Diarree komt vaak plotseling op en duurt meestal kort: een paar uren of dagen. Dat heet acute diarree. Houdt de diarree langer dan twee weken aan, dan is het chronische diarree. Diarree gaat vaak samen met buikkrampen.
Loperamide is een van de bekendste diarreeremmers en een geschikt medicijn tegen diarree. Het vermindert overmatige darmactiviteit. Loperamide zorgt ervoor dat de darminhoud langer in de darmen blijft en dat er meer vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Hierdoor krijgt de ontlasting een betere consistentie.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Afhankelijk van welk deel van de dikke darm ontstoken is en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kun je te maken krijgen met de volgende symptomen en klachten: Diarree (milde klachten tot soms 10, 20 keer per dag en vaak ook 's nachts)Bloed en slijm bij de ontlasting. Milde buikpijn tot heftige buikkrampen met aandrang.
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand. De bacteriën zorgen ervoor dat er een mooie slijmlaag op de darmwand ligt die een barrière vormt tussen bacteriën en de darmwand.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Darmkanker kan klachten geven, maar het komt ook voor zonder klachten. Zo kan het ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker is het altijd verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...