Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
In beginsel heeft de medewerker recht op twee aaneengesloten of twee losse weken vakantie, tenzij de medewerker daarvoor te weinig vakantierechten heeft opgebouwd.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
U heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal 4 keer het aantal uren dat u wekelijks werkt. Werkt u bijvoorbeeld elke week 40 uur? Dan heeft u elk jaar recht op 160 vakantie-uren.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar.Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
De 4 weken waar iedereen in loondienst recht op heeft, noemen we de wettelijke vakantiedagen. Maar veel mensen krijgen meer vakantiedagen per jaar: de bovenwettelijke. Hoeveel van deze 'extra' dagen je krijgt, verschilt per branche en werkgever.
Zolang je maar datgene doet waar je energie van krijgt. Ook hoef je geen drie weken weg om echt goed uit te rusten. Sterker nog: wetenschappers van de University of California, San Francisco en Harvard concludeerden uit een onderzoek dat een vakantie van slechts zes dagen al positieve effecten heeft op ons lichaam.
Volgens de psychologe is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!)dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.
Of mag uw werkgever het verlof weigeren? Uw werkgever is in elk geval verplicht om u de mogelijkheid te geven uw vakantiedagen te gebruiken. U heeft de plicht om uw vakantiedagen op te nemen binnen de gestelde termijn. Uw werkgever moet er dus voor zorgen dat u de ruimte krijgt om deze dagen ook tijdig op te nemen.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Volgens de wet heeft uw werknemer elk jaar recht op een aantal vakantiedagen.In uren is dit minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als iemand 32 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 128 vakantie-uren per jaar. Dit zijn de wettelijke vakantie-uren.
In de wet is er niets geregeld over ADV-dagen. Werknemers kunnen het beste hun cao erop naslaan om uit te zoeken welke regels gelden voor ADV-dagen. Zo kunnen cao's een bepaling bevatten dat ADV-dagen niet meegenomen mogen worden naar een volgend jaar, niet opgenomen dagen vervallen in dat geval).
Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen. Dus als je nee zegt, mag je in principe niet ingeroosterd worden. Vrije dagen zijn er namelijk om tot rust te komen.
Verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met tenminste vier opeenvolgende overnachtingen.
Reizen verkleint het risico op ziekten
"Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden." Vakantie doet onze gezondheid goed vanwege onder meer de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof. Presteert de werknemer nog wel deeltijds, dan dien je die gewerkte uren uiteraard wel te betalen.
Seniorendagen, ouderendagen, seniorenverlof, leeftijdsdagen of ouwelullendagen. In sommige cao's en beroepen gelden speciale afspraken en regels voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn. Je krijgt extra vrije dagen bijvoorbeeld. Of je kunt niet meer verplicht worden tot overwerk of een consignatiedienst.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.