Hoe lang mag ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Het aflossingsvrije deel van je nieuwe hypotheek mag maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis zijn. Het kan zijn dat je op dit moment een veel groter deel van je hypotheek aflossingsvrij hebt afgesloten. Het deel van de hypotheek dat hoger is dan 50% van de woningwaarde, moet je in maximaal 30 jaar aflossen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikbenfrits.nl

Kun je een aflossingsvrije hypotheek levenslang behouden?

De aflossingsvrije hypotheek heeft geen einddatum en loopt dus ongewijzigd door. Dit is het meest gunstig. De aflossingsvrije hypotheek kan worden verlengd. Er moet een nieuwe hypotheek worden afgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kun je een aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Je mag je aflossingsvrije hypotheek meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Maar alleen als de aflossingsvrije schuld niet hoger is dan 50% van de waarde van het nieuwe huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Wat gebeurt er met mijn aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar?

Een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen

Na dertig jaar moet je de hypotheekschuld aflossen. Dat doe je bijvoorbeeld met spaargeld, door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door te verhuizen en met de opbrengst je aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheker.nl

Hoe lang mag je een aflossingsvrije hypotheek hebben?

De meeste aflossingsvrije hypotheken lopen af na 30 jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Bij sommige geldverstrekkers, zoals de Rabobank, loopt de hypotheek gewoon door en is er geen einddatum. De einddatum van je aflossingsvrije hypotheek vind je terug in de hypotheekakte en/of in de hypotheekofferte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Wanneer kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? | Viisi Hypotheek Tip

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met een aflossingsvrije hypotheek als je overlijdt?

Na overlijden erven je nabestaanden nog steeds de schuld in de aflossingsvrije hypotheek, maar ze krijgen ook een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Het kunnen afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet de oplossing voor oudere huiseigenaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oversluiten.nl

Wat is het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek?

Maar een aflossingsvrije hypotheek heeft ook nadelen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en – dus – geen aflossing. Daardoor wordt je schuld tijdens de looptijd niet minder. Maar die schuld moet je aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse verkoop wel volledig aflossen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zzp-nederland.nl

Wat als je huis na 30 jaar niet is afgelost?

Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Waarom aflossingsvrije hypotheek in box 3?

Is de rente van je aflossingsvrije hypotheek niet aftrekbaar? Dan mag je de aflossingsvrije hypotheek in mindering brengen op je vermogen in box 3. Hierdoor betaal je mogelijk minder belasting over je vermogen. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Hoeveel aflossingsvrij is verstandig?

Bovendien geldt op dit moment dat maximaal 50% van een nieuw afgesloten hypotheek aflossingsvrij mag zijn, waardoor je alsnog hoe dan ook al deels op je hypotheek aflost. Dat verkleint de kans dat je met een restschuld achterblijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.nl

Waarom aflossingsvrije hypotheek niet aflossen?

Als de hypotheek na die dertig jaar niet wordt afgelost, gaat de hypotheek over naar box 3. * In de meeste gevallen stijgen daardoor de netto rentelasten. Vaak is met de bank afgesproken dat de aflossingsvrije hypotheek een looptijd heeft van dertig jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanlanschot.nl

Wat is de Meeneemregeling?

Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen. Ze noemen dit de 'verhuisregeling' of 'meeneemregeling'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Is het verstandig om je huis helemaal af te lossen?

Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheker.nl

Is extra aflossen aflossingsvrije hypotheek verstandig?

Extra aflossen kan fiscaal aantrekkelijk zijn, vooral als de spaarrente laag en de hypotheekrente relatief hoog is. Als je besluit extra af te lossen, is het verstandig om dat voor 1 januari te doen. Hoe lager je spaarsaldo dan is, hoe minder belasting je betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Wat moet ik doen met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Aflossingsvrije hypotheek aflossen
  1. Je betaalt je volledig hypotheek af met eigen vermogen dat je in de afgelopen jaren hebt gespaard.
  2. Bij het kopen van een nieuw huis gebruik je de opbrengt van je woning om de hypotheek af te betalen.
  3. Je sluit een nieuwe hypotheek af en lost daarmee je aflossingsvrije hypotheek af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheekshop.nl

Kun je als oudere nog een hypotheek krijgen?

Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat men op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kan krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op makelaarsland.nl

Wat is Seniorenhypotheek?

De seniorenhypotheek is een hypotheek speciaal voor ouderen. Je creëert meer financiële ruimte door gebruik te maken van de overwaarde op je huis. Het is bijvoorbeeld je wens om meer leuke dingen te doen, je wilt je maandlasten verlagen of je zoekt een extra aanvulling op je inkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheekshop.nl

Kan je een hypotheek na 30 jaar verlengen?

Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abnamro.nl

Hoeveel scheelt aflossingsvrije hypotheek?

Wat is het voordeel van een deels aflossingsvrije hypotheek? De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro (looptijd 30 jaar) zijn: Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je na het afsluiten van de hypotheek: 345 euro. Het geeft dus een verschil van 220 euro per maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op confinced.nl

Kun je met een aflossingsvrije hypotheek meer lenen?

Voorwaarden Aflossingsvrije Hypotheek

Dan kun je maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis aflossingsvrij financieren. Wil je meer lenen? Dat financier je met een hypotheek waarbij je wel aflost. Het is mogelijk je Aflossingsvrije Hypotheek te combineren met een Annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek .

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rabobank.nl

Kan kind in koophuis blijven na overlijden ouders?

Het huis is gezamenlijk eigendom na overlijden

Als de langstlevende ouder overlijdt, erven de gezamenlijke kinderen de woning en hypotheeklening. Zolang de nalatenschap onverdeeld blijft, zijn de kinderen samen eigenaar van het voormalig ouderlijk huis. En zij zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheeklening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op financialfocus.abnamro.nl

Wie krijgt het huis bij overlijden?

Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanoverbeek.nl

Wat gebeurt er met je hypotheek als je dood gaat?

Na overlijden loopt de hypotheek gewoon door. De erfgenamen erven de hoofdschuld met de daarbij behorende rente. Zij zijn dan ook verplicht om de maandelijkse hypotheeklasten te voldoen. Alleen als aan de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering was gekoppeld, kan de hypotheek gedeeltelijk of geheel worden beëindigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kun je altijd je hypotheek meenemen?

Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijkt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheekvisie.nl

Populaire vragen