Volg deze adviezen de eerste 3 dagen na het dichtbranden van de neus. Heeft u tampons, dan gelden deze regels tot 3 dagen na het verwijderen hiervan. Vermijd de eerste 3 dagen inspannende activiteiten zoals bukken of tillen.
Een neustampon moet ook weer uit de neus worden verwijderd, meestal na 2-4 dagen. Zolang de neustampon in de neus zit, kunt u niet door deze neusgang ademen. Vaak kan gedurende de aanwezigheid van de tampon hoofdpijn ontstaan die u kunt bestrijden met paracetamol.
Het verwijderen van neustampons
Doe dit zittend bij een wastafel. Voordat u uw neustampons één voor één verwijderd, wast u eerst uw handen. Vervolgens maakt u de touwtjes van de tampons los. Langzaam trekt u de tampons uit uw neus.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Neustampon. Het doel van een neustampon is de bloedende vaatjes dicht te drukken. Daarom moet u de tampon in de neus laten zitten. Het verwijderen van de tampon is een secuur werkje dat uw huisarts of de KNO-arts zal doen.
Omschrijving. Het verwijderen van een wondtampon, of inbrengen en verwijderen van een neustampon wordt wel gedaan door verpleegkundigen, verzorgenden, doktersassistenten en praktijkondersteuners.
Adviezen voor thuis Slapen/rusten Het is belangrijk om niet helemaal plat te liggen in bed. U heeft minstens twee kussens nodig om het wondgebied niet te veel te laten stuwen. Bloedverlies De eerste 24 uur na de operatie is er bloederige afscheiding uit de neus.
Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Oorzaken. Krabben, neuspeuteren of hard snuiten/niezen. Een luchtstroom droogt het neusslijmvlies uit en veroorzaakt irritatie, waardoor er zich korsten kunnen vormen. Als deze korsten losraken (krabben, neuspeuteren of hard snuiten/niezen) kan het onderliggende slijmvlies beschadigd raken en bloeden.
Om de neus zo goed mogelijk te laten herstellen, is het belangrijk om de eerste weken na de operatie niet te veel druk op de neus te laten ontstaan. Daarom is het verstandig om niet voorover te bukken, zwaar te tillen en te persen op het toilet. Ook mag je je neus niet snuiten, en alleen niezen met de mond open.
de eerste twee weken mag u douchen, maar niet te lang en niet te warm en het neusverband moet droog blijven; de eerste twee weken moet u druk op uw neus vermijden. Dus niet voorover bukken, persen of snuiten; als u zich goed voelt, kunt u na twee weken uw werk hervatten.
Leefregels na de operatie
Vermijd de eerste 3 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken of zwaar tillen). Vermijd de eerste 6 weken activiteiten en sport waarbij de neus geraakt kan worden. Geen bril dragen (overleg dit goed met uw plastisch chirurg). Snuit de eerst 4 weken uw neus niet en haal uw neus ook niet op.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
U mag in ieder geval de eerste paar dagen na de operatie de neus niet snuiten, omdat u dan mogelijk lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen perst. Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Wat is een neusbloeding? Een neusbloeding is meestal een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Het is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.
Heel af en toe zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Het gaat dan bijvoorbeeld om stollingsstoornissen of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Verder kunnen zaken als een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie ervoor zorgen dat iemand opeens een bloedneus krijgt.
Helder en doorzichtig snot
Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
De kleur van het snot
Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Is een neuscorrectie pijnlijk? Door de lokale verdoving of de narcose is de operatie niet pijnlijk. Na de operatie heb je wat ongemak maar zelden pijn. De meeste cliënten vinden het ongemak na de ingreep erg meevallen.
Verder moet u de eerste dagen na de ingreep drukverhoging in de neus te vermijden: niet bukken, tillen of persen. Door warmte ontstaat verwijding van bloedvaten, waardoor er een bloeding kan ontstaan. Dus de eerste dagen niet te heet douchen, te heet eten of drinken of in de zon gaan zitten.
Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties, ook al komen ze zelden voor. Van een neuscorrectie zijn de volgende specifieke complicaties bekend: Soms komt een meer dan normale nabloeding voor.