Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.
Duur. Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Schakel uw huisarts in bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, dorst, een droge mond en lusteloosheid.
Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.
Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.
Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Net als bij volwassenen, probeer je het kind nadien zoveel mogelijk kleine hoeveelheden te laten drinken, zoals water, limonade zonder prik, soep of verdund fruitsap. Als dit lukt, kun je het daarna laten eten waar het zin in heeft. Ook bij baby's is het belangrijk dat ze voldoende drinken.
Diegene die het virus heeft gehad, kan het virus vaker krijgen. De symptomen zijn dan vaak wel minder ernstig. Naast besmetting via huid en voorwerpen waarmee het kind in aanraking komt, geldt voor het adeno- en enterovirus dat deze ook overgebracht kunnen worden door hoesten.
Het hoeft pas weer te gaan eten als het trek krijgt. Het mag dan gewoon eten waar het zin in heeft, het maakt niet uit wat. Als uw kind vaker moet overgeven, kan het veel vocht verliezen. Geef dan iedere 5 of 10 minuten een paar slokjes water of slappe thee te drinken.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Buikgriep gaat meestal binnen enkele dagen weer over. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Als je langer dan 5 dagen ziek bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden.
Het norovirus is de veroorzaker van buikgriep. Een norovirusinfectie is heel erg besmettelijk. Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken.
Er bestaat geen behandeling tegen buikgriep. Bij hevige klachten kan de huisarts medicatie tegen diarree en misselijkheid voorschrijven. Door extra goed te letten op je hygiëne, kun je besmetting van anderen voorkomen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Wordt het virus alleen overgedragen door mensen die elkaar besmetten? Nee, van de half miljoen mensen die elk jaar worden besmet door norovirussen, zijn 50.000 tot 100.000 mensen geïnfecteerd door besmet voedsel. Een belangrijke besmettingsbron zijn rauwe oesters.
Je herkent uitdroging bij kinderen wel aan deze symptomen: Holle ogen met donkere kringen errond. Droge en gerimpelde huid. Erg slaperig of prikkelbaar zijn.