Een schriftelijk examen, of een mondeling examen met schriftelijke voorbereiding mag maximaal 4 uur duren. Een mondelinge ondervraging van een student mag maximaal één uur duren.
De eindexamens duren minimaal 2,5 uur en maximaal 3 uur.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Toegestane uitzonderingen eindcijfers
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen:Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Een bezemexamen is een examen dat je mag maken als je vertraging hebt opgelopen in je opleiding of als je bent gezakt in het voorgaande jaar. Door de vertraging sluit het centrale examen van je jaargenoten niet aan op het programma dat jij hebt gevolgd. Het bezemexamen sluit wel aan bij het oude programma.
Ongeveer 1 op de 10 leerlingen heeft last van faalangst. In het eindexamenjaar is dit aantal een stuk hoger en geeft 20 – 25% van de leerlingen faalangstverschijnselen te hebben. Deze faalangst rondom de eindexamens wordt ook wel examenstress genoemd.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Het grote moment is aangebroken: je kind heeft examens afgelegd en hoopt natuurlijk een diploma te behalen. Als je kind examens deed in het eerste tijdvak, ontvang je de uitslag op woensdag 14 juni 2023. Scholen bellen tussen 12:00 en 17:00.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Om te slagen moet je minimum 41 punten op 50 halen. Een fout kost 1 punt, maar een zware fout kost 5 punten. Je mag dus geen twee zware fouten maken.
Examineren van rekenen is verplicht.
Wanneer een leerling een A haalt, is dit dus vergelijkbaar met de Nederlandse 'tien', een A- ongeveer met de negen, een B met de acht, enzovoorts. Bij welk cijfer er sprake is van een onvoldoende kan verschillen per staat.
O = Resultaten: leerling scoort consequent onvoldoende op lees- en schrijftoetsen. Werkhouding: leerling beschikt over weinig reflectievermogen en toont geen of weinig inzet. T = Resultaten: hoeveelheid inzet is niet in balans met de behaalde resultaten.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn. Dit wordt de 5,5–regel genoemd. Zijn al je eindcijfers dus hoger dan een 6, dan ben je sowieso geslaagd.
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde. Je mag namelijk nooit lager dan een 4,5 (afgerond een 5) halen voor de kernvakken.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Je mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maar één vijf op je eindlijst staan.
Het aantal klachten over de eindexamens heeft dit jaar een record gebroken. Tot nu toe zijn er 209.000 klachten binnengekomen. Het oude record kwam uit 2016: toen werden er 204.000 klachten gemeld. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weten.