Het is afhankelijk van verschillende factoren, maar in het algemeen is het aanbevolen om een CV-ketel niet langer dan een dag uit te schakelen.
Vervang jouw cv-ketel op tijd en neem niet het risico dat je zonder verwarming en warm water komt te zitten. Ons advies is om budgetmodellen te vervangen na 10 tot 12 jaar en premium modellen na 15 jaar.
Behalve als u nog een oud model hebt met een waakvlam op gas, wat energie verbruikt. Niet thuis in de winterperiode? Dan is het zelfs af te raden om de verwarming volledig uit te schakelen, omdat de kou uw verwarmingsleidingen kan beschadigen.
Kun je ook de CV-ketel uitzetten? Het klinkt misschien verleidelijk om de CV-ketel helemaal uit te zetten, omdat je geen warm water verbruikt. Maar de CV is een uitzondering op de regel. Laat de stekker dus wel in het stopcontact.
Maar de cv-ketel uitzetten, dat is geen goed idee. Dan loopt u namelijk het risico op schimmelvorming en vochtproblemen in huis, maar ook op bevroren leidingen en vuiligheid in de ketel. Als u thuis een warmtepomp heeft (waarmee u het huis kunt opwarmen én afkoelen), kunt u die ook beter aan laten staan.
Als de cv-ketel helemaal uit staat, daalt de temperatuur van het water in het systeem.Is dit langdurig lager dan 55 graden, dan loop je kans dat er legionella-bacterie gaat groeien. Dus ook om die reden is het verstandig om de cv-ketel aan te laten staan.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie. Bij onweer is het ook aan te raden de stekker er uit te halen, bij blikseminslag kan de ketel namelijk defect gaan.
Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaar je op de energierekening. Het opwarmen van een koud huis kost namelijk meer energie dan het constant houden van de temperatuur. Het spreekt voor zich dat de temperatuur niet constant moet blijven als je op vakantie bent.
Heeft u een solo cv-ketel die alleen voor verwarming zorgt en niet voor warm water? Dan kunt u deze in de zomer uitzetten. Dat bespaart energie.
Een kouder klimaat zorgt er namelijk voor dat u meer vet verbrandt en dat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Is het niet beter om de verwarming 's nachts helemaal uit te zetten? In een matig tot slecht geïsoleerd huis bespaar je inderdaad nog meer als je de verwarming in de woonkamer 's nachts helemaal uitzet. Maar dat heeft een groot nadeel: je huis kan dan te vochtig worden (vocht slaat neer als de lucht afkoelt).
Nee, de cv-ketel uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen kan niet. Wel kunt u de thermostaat lagen zetten om energie te besparen. De thermostaat dient minimaal op 12 graden te staan. Op deze manier voorkomt u schimmel in de woning (u moet de woning wel voldoende ventileren) en het bevriezen van de leidingen.
De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo'n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen.
Temperatuur tijdens vakantie: 12 °C
Als je gedurende lange tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, is het aan te raden om de thermostaat in te stellen op 12°C.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen.
Bent u benieuwd naar de levensduur van uw cv-ketel? Bij ASN Installaties voorzien we u graag van uitgebreid advies. Een cv-ketel gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Het is verstandig om uw cv-ketel na deze periode te vervangen, omdat het apparaat dan niet meer het optimale rendement behaalt.
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Leven in een koude woning heeft impact op onze (geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage temperaturen en een hoger ziekte- en sterftecijfer. Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie.
Zonder stroom kan uw cv-ketel niet goed functioneren. Kijk daarom of er wel stroom staat op het stopcontact waarop uw ketel is aangesloten.