De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende.Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen. Als hij gaat bibberen, ga dan uit het water en wikkel hem in een lekkere warme handdoek.
Babybaden moeten beschikken over een minimum temperatuur van 31,5 graden. Bij voorkeur is het water 33 graden. Let daar goed op bij de keuze van een zwembad. Het is overigens belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten met je baby zwemt.
Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg. Voor een klein kindje kunnen alle nieuwe prikkels in het zwembad erg intensief zijn.
Hoe lang kan een kind onder water zijn? Een kind kan binnen een minuut verdrinken. Als een kind onder water raakt, zal hij eerst proberen zijn adem in het houden. Dat kan een kind een aantal seconden volhouden.
Babyzwemmen heeft veel voordelen. Allereerst is het zeer goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het versterkt de band tussen ouder en kind door vertrouwen te kweken in het water. Het kind bouwt onbewust sociale contacten op omdat het in groepsverband met andere kindjes en hun ouders zwemt.
Vaak is dat na een slaapje en na een voeding. Maar niet heel kort na een voeding, want dan heb je kans dat je kindje moet spugen. Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen.
Tijdens het babyzwemmen leert je kind spelenderwijs omgaan met water. Zingen, water druppelen op het hoofdje, ontspannen drijven, trappelen met de voetjes, met het hoofd onder water… Je baby is druk bezig met bewegen: goed voor de fysieke ontwikkeling en de motoriek.
Hoelang kan een baby in het water blijven? Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Verdrinkingsproces. Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
Heeft mijn baby een zwembroekje of zwemluier nodig? Ja, een zwemluier is handig om mee te nemen. In veel zwembaden is het verplicht, en daarnaast is het wel zo hygiënisch. Een zwemluier absorbeert geen vocht zodat hij niet te zwaar wordt, maar houdt wel ontlasting tegen.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
De meeste baby's zijn dol op water. Maar water is ook gevaarlijk: jonge kinderen zijn watervlug en zien geen gevaren. Houd je kleine daarom in de buurt van water extra goed in de gaten. Baby's kunnen al verdrinken in water met een diepte van vijf centimeter, zonder dat je het merkt.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Ook zijn de motorische vaardigheden, zoals kracht en coördinatie, bij een baby of peuter nog maar beperkt ontwikkeld. Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter. Dit betekent ook thuis in bad of in een opblaasbadje in de tuin of op het balkon.
Binnen enkele minuten verdrinkt het kind. Je moet het maar net doorhebben als ouder." Want jonge kinderen maken geen geluid als ze verdrinken - al denken de meeste ouders dus van wel. "Wat je in films ziet, dat mensen nog even goed spetteren, gebeurt niet.
Hij is volkomen verrast en doet niets. Hij ademt water in en verdrinkt, zelfs al in een klein laagje water. Dat is de reden dat je kindje bij het babyzwemmen vertrouwd gemaakt wordt met het onder water gaan. In een veilige setting met jou erbij leert hij zijn adem inhouden en in actie komen als hij in het water valt.
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Tijdens het dobberen, ook wel floaten genoemd, blijft je kindje drijven met behulp van een baby float. Dit is een opblaasbare of schuimrubber zwemring die om de nek van je baby zit. Veel baby spa's bieden naast floaten ook babymassage aan. Je maakt kennis met massagetechnieken die je baby helpen om te ontspannen.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
Controleer de temperatuur van het badwater voordat je je baby erin doet. Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby.