Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
In de eerste weken slaapt een baby meestal de hele dag door. Hij heeft nog geen biologische klok en ziet geen verschil tussen dag en nacht. De slaapjes kunnen kort of lang zijn. Sommige baby's van 3 weken oud slapen uit zichzelf al wat langer in de nacht, maar focus je hier niet te veel op doorslapen in deze periode.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Onderzoek laat zien dat ouders gedurende de eerste 3 maanden aanzienlijk minder slaap krijgen (1). Een pasgeboren baby heeft elke 2 tot 3 uur voeding nodig. En dat gedurende eerste 2 á 3 maanden. In de eerste weken mag je dus blij zijn als je pasgeboren baby 2-3 uur (in de nacht) slaapt tussen de voedingen door.
De baby heeft voldoende reserves voor de eerste 24 uur. Blijf het gewoon iedere 3 uur proberen. Let er wel op dat de baby de tepel goed in de mond heeft (het goede zuigreflex start als hij de tepel tegen het zachte gehemelte voelt).
Doorslapen betekent dat je baby de hele nacht slaapt.
“Doorslapen betekent officieel een periode van ongeveer 5 a 6 uren achter elkaar slapen. Het heeft alles te maken met de kunst van slaapconsolidatie; het aan elkaar plakken van slaapcycli.
Bij een baby is dat net iets anders. Om te beginnen heeft je kleintje een slaapcyclus van slechts 60 minuten, waarna hij -net zoals wij- wakker wordt. Je baby heeft echter nog niet geleerd hoe hij vanzelf weer in slaap kan vallen en zal daardoor meestal beginnen wenen om je aandacht te trekken.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
Misschien kan hij zijn hoofdje al even optillen en rondkijken, of zie je ineens een kleine glimlach. Is je baby rond 3 weken onrustig of huilt hij veel? Dit kan verschillende oorzaken hebben, van darmkrampjes tot een groeispurt of overprikkeld zijn. Wanneer je een onrustige slaper hebt, kan inbakeren helpen.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
Langzamerhand veranderen de kleuren in het zicht van je baby. Zo was de wereld eerst nog in zwart, wit en grijstinten, vanaf nu komen er steeds meer kleuren bij. Ook kan je baby steeds meer voorwerpen met beide ogen volgen.
Probeer het voeden af te bouwen: als je baby al wat ouder is en minder afhankelijk is van nachtvoedingen, kun je proberen om de voedingen af te bouwen en je baby steeds minder laten drinken. Geef bijvoorbeeld steeds minder voeding of sla een nachtvoeding over om je baby te laten wennen aan minder voeding 's nachts.
De eerste 6 weken
Vervolgens de andere borst zolang je baby wil. Begin afwisselend met de linker- of rechterborst. Bij voorkeur niet korter dan 2 uur en niet langer dan 4 uur tijd tussen de voedingen. Bij te veel tijd tussen de voedingen bestaat de kans dat je baby 's nachts de voeding gaat inhalen.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
Indien je baby goed aankomt, mag hij 's nachts 1 voeding overslaan. Komt je baby bijvoorbeeld overdag gemiddeld om de 3u voor een voeding, dan mag hij 's nachts een blokje van maximaal 6u slapen.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg wel dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Maak je kind niet wakker en laat hem slapen
Slapen doet slapen en niet slapen dus niet doet slapen. Maak je je kind wakker, dan ga je sleutelen aan zijn slaapproces en dat zorgt juist voor oververmoeidheid, waardoor de andere slaap ook niet vlot gaat verlopen.
Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Een slaapregressie vindt plaats op momenten dat kinderen aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt je kind nieuwe mijlpalen, zoals leren omrollen, leren zitten of leren lopen.
De meeste baby's beginnen pas volledige nachten te slapen (6 tot 8 uur) zonder wakker te worden wanneer ze ongeveer 3 maanden oud zijn of een gewicht van ongeveer 5,5 tot 6 kilogram bereiken.
Tijd tussen voedingen verlengen
Wanneer je baby voldoende groeit in lengte en gewicht kunnen deze tussenpozen van 3 uur geleidelijk worden verlengd. Wil je een voeding afbouwen? Ons advies is hier ongeveer een week de tijd voor te nemen.