Een krant of tijdschrift mag uw abonnement stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengen. Zegt u binnen die periode uw abonnement op, dan geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. U moet dan wel het stilzwijgend verlengde abonnement 'uitzitten'.
Een abonnement voor een vaste periode stopt vanzelf op de einddatum. Maar vaak spreekt u af dat het abonnement na de einddatum automatisch wordt verlengd. Dit staat in uw contract of in de algemene voorwaarden. Deze verlenging mag maximaal 3 maanden zijn als er een nieuwe einddatum komt.
De maximale opzegtermijn is meestal 1 maand. Bij het opzeggen van een abonnement moet u vaak rekening houden met een opzegtermijn. Uw abonnement loopt dan nog even door vanaf het moment dat u opzegt. Een bedrijf mag niet meer vragen dan de maximale opzegtermijn.
Abonnementen op bladen en tijdschriften
Na de eerste contractperiode mag u het abonnement met een consument telkens met maximaal 3 maanden stilzwijgend verlengen. U moet de consument iedere 3 maanden de mogelijkheid geven om op te zeggen. Hierbij geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand.
Heb je een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar, dan zit je daaraan vast. Je kunt vragen aan het bedrijf of je eerder mag stoppen. Maar daar heb je geen recht op. Staat het bedrijf eerdere opzegging toe, dan kan het een opzegvergoeding vragen.
Uw opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden. Is uw opzegtermijn langer dan 1 maand? Dan moet die van uw werkgever 2 keer zo lang zijn. Stel: u spreekt een opzegtermijn af van 5 maanden.
Een krant of tijdschrift mag uw abonnement stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengen. Zegt u binnen die periode uw abonnement op, dan geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. U moet dan wel het stilzwijgend verlengde abonnement 'uitzitten'.
Voor het opzeggen van een lidmaatschap gelden minder strenge eisen waar de voorwaarden aan moeten voldoen, een lid geniet dus minder bescherming dan een abonnee, ook al is in de praktijk een lidmaatschap soms vergelijkbaar met een abonnement.
De opzegtermijn voor een abonnement op een krant of tijdschrift dat minimaal één keer per maand verschijnt, bedraagt één maand. Voor het opzeggen van een abonnement op een krant of tijdschrift dat minder dan één keer per maand verschijnt geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden.
Het afkopen van een mobiel abonnement is bij vrijwel alle providers mogelijk. Je provider staat alleen niet te springen om het afgesproken termijn van je contract te verkorten. Daarbij geldt dat hoe langer je contract nog loopt, hoe hoger de kosten hoger kunnen zijn.
Als je niet verlengt of overstapt blijft je huidige abonnement doorlopen. Het kan zijn dat na de einddatum je maandelijkse kosten hoger worden, indien een tijdelijke korting van je provider komt te vervallen. Bovendien geven providers vaak korting als je klant bij ze wordt, of juist blijft.
Abonnement / Duurovereenkomst
In de juridische wereld wordt niet van abonnement gesproken. Daar gaat het over een 'duurovereenkomst' als over een abonnement wordt gesproken. Het gaat dus over een rechtsgeldig gesloten overeenkomst tussen twee partijen die voor een bepaalde of onbepaalde duur wordt aangegaan.
U kunt uw telefoonabonnement online opzeggen of door telefonisch contact op te nemen met uw provider. Dit kan per provider verschillen. Let hierbij ook op de opzegtermijn (vaak één maand) en de contractduur om een afkoopsom te voorkomen. In principe hoeft u nooit zelf uw telefoonabonnement op te zeggen.
Wil je je sportschool abonnement opzeggen, hou dan rekening met de opzegtermijn. Een sportschool mag niet meer vragen dan de maximale opzegtermijn, na het aflopen vaste abonnementsperiode. Meestal is dit voor sportabonnementen 1 maand.
Een sportschool abonnement mag worden stopgezet wanneer het overeengekomen termijn is verstreken. Een sportschool mag dan een opzegtermijn van maximaal 1 maand hanteren, maar de sportschool mag ook in het contract bepalen dat de opzegtermijn korter zal zijn.
Sportschool opzeggen
Dan zit u voor die periode aan het abonnement vast. Zegt u tóch voortijdig op, dan betaalt u meestal een boete. Na de eerste contractperiode geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Ook een sportschoolabonnement moet u meestal schriftelijk beëindigen.
Een overeenkomst mag niet stilzwijgend verlengd worden, ook niet meer voor de duur van een jaar, tenzij de consument gedurende de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Effectief betekent dit dat er dus alleen verlengd wordt met een maand.
Na het afsluiten van een abonnement heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Koop je een artikel uit de webwinkel, dan mag je dit ook binnen 14 dagen terugsturen.
Als je je abonnement bevriest, betaal je voor de periode dat je bevriest geen contributie. Het eerstvolgende incasso moment wordt er dus geen contributie ingehouden. Gedurende deze onderbreking zetten we de betaling stil. De einddatum van je abonnement schuift mee met het bevriezen.
Bij een abonnement ga je een contract aan met een provider. Je betaalt elke maand een bepaald bedrag. Daarvoor krijg je 1 of meer bundels met belminuten, sms'jes en MB's. Meestal duurt zo'n contract 1 of 2 jaar.
Met een mobiel abonnement krijg je maandelijks een vaste hoeveelheid data, minuten en sms'jes. Mobiele abonnementen gaan vaak gepaard met een nieuw toestel, waarbij de kosten van het toestel in het maandelijkse bedrag zijn inbegrepen. Vaak hebben mobiele abonnementen een duur van twee jaar.
Met een juridisch abonnement hoef je je geen zorgen meer te maken over de kosten van juridisch advies. Er staat altijd een jurist voor je klaar. Even een telefoontje of e-mail en je kunt weer verder. Dreigt er een geschil of conflict, dan is ons juridisch advies erop gericht het geschil te voorkomen.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.